Konferencia

2023.11.29. 17:45

Hamarosan pályázhatnak a gazdálkodók a vidékfejlesztési forrásokra

Jövőre is velünk lesznek az orosz-ukrán háború hatásai, ami miatt alkalmazkodásra, a termelési és értékesítési folyamatok átértékelésére, minőségi előrelépésre van szükség, ezekben kíván segítséget nyújtani az agrárkormányzat – mondta Nagy István, agrárminiszter szerdán az Agrárszektor konferencián, Siófokon.

Koszorus Rita

A tárcavezető arról is beszélt, hogy elkészült az agrár- és vidékfejlesztési támogatásokról szóló jövő évi pályázati menetrend, amelynek kifejezett célja a tervezhetőség és a kiszámíthatóság elősegítése lesz. Az első pályázatok meghirdetése 2024 elejétől várható erdőgazdálkodás témakörben, majd fokozatosan nyílnak meg az újabb pályázatok 64 jogcímen. 2026-tól újra meghirdetik valamennyi pályázatot a korábbi formában, hangsúlyozta. Ezzel mindenki két ütemben pályázhat ebben a ciklusban, ez egyebek közt az önerők optimalizálására is lehetőséget nyújt, emelte ki az agrárminiszter. 

A rendezvényen Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke elmondta: évente 700 ezer tonna vadkár keletkezik a nagyvad kártétele miatt hazánkban, amely jelenlegi értéke 21 milliárd forint. Ezért a NAK döntött arról, hogy hozzányúl a rendszerhez, vagyis saját vállalkozást alapít, amely megvásárolja a gazdálkodók jogos követeléseit. Ezzel a gazdák előzetes forráshoz jutnak, amelytől azt várja a kamara, hogy változnak az erőviszonyok a gazdálkodók és vadászatra jogosultak között. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában