Támogatás

2023.12.18. 09:00

Újra tejelnek a tehenek után, jól jön a segítség

Decemberben további jókora összegek segítik a tej­ágazatot, a héten részfizetésekkel folytatódik a tejhasznú tehenek után járó támogatások kiutalása. Ez országosan 2700 termelőt érinthet, összege eléri a 7 milliárd forintot. A somogyi cégvezetők szerint szükség van minden bevételre, ugyanis égbe szöktek a költségek.

Harsányi Miklós

Fotó: Lang Róbert

– Cégünknek csütörtökön 21 millió forintot utaltak, a tejhasznútehén-támogatást kaptuk meg – mondta Keszthelyi István, a mosdósi Mawa Kft. ügyvezetője. 
– Legutóbb októberben 40 millió forinthoz jutottunk és még várjuk az állatjóléti támogatást is. Gazdaságunkban 550 tehenet és szaporulatukat tartjuk, összesen 1030 állatról gondoskodunk és egy ilyen év után szükség van minden forint bevételre. 

Energiaköltségek, takarmányárak és a napi működéshez kapcsolódó kiadások tetemesen megnőttek az idén, a repcedara tonnája 2022-ben alig 90 ezer forint volt, 2023-ban már közel 160 ezer forint, a napraforgódara tonnánként bő 50 százalékkal 140 ezer forintra drágult. A 43 dolgozót alkalmazó társaság ősszel fejezte be a csaknem 200 millió forintos fejlesztését, amely két éve indult. Az idén nagyjából egymilliárd forint bevételű vállalkozásban új hűtőt vásároltak és korszerűsítették a fejőházi technológiát és a gépparkot. 

Keszthelyi István hangsúlyozta, az ágazat jövedelemtermelő képességén kívül a támogatások mértékétől is függ, hogy milyen fejlesztést indítanak a következő időszakban. 
– Szarvasmarha-ágazatunk 2023-ban különböző jogcímeken közel 92,5 millió forint támogatásra jogosult, ebből 27,2 millió forinthoz már hozzájutottunk – mondta Pásztohy András, a szentgáloskéri Agrária Zrt. vezérigazgatója. 

– A tejhasznútehén-támogatás kapcsán még 46,3 millió forintot várunk, az állatjóléti kapcsán további 19,2 millió forintra számítunk. 
Pásztohy András abban bízik, hogy vállalkozásuknak minél hamarabb utalják az összeget. Ellentmondásos évet zárnak ugyanis, miközben a költségeik (műtrágya, növényvédő szer, energia, bér) az égbe szöktek, eközben csökkentek a terményárak. Tavaly még nagyjából 100 ezer forintba került egy tonna kukorica, az idén alig 65 ezer forintot fizettek és a tej felvásárlási ára 2022 novemberben literenként 200 forint volt, jelenleg mintegy 160 forint. Naponta 9500 liter extra minőségű tejet szállítanak a kaposvári tejüzembe. 

A vezérigazgató hangsúlyozta, hogy fontos feladat volt számukra a növénytermesztés digitalizációja és az állattenyésztésben is meghatározónak tartják 2024-ben a hatékonyság és a versenyképesség további erősítését.

Több ezer termelőt érint, hogy szilveszterig megjöhet a pénz

Az előlegfizetést követően, az év utolsó hónapjában a tejágazat szereplőihez uniós és nemzeti forrásból további kifizetések érkeznek, derült ki az Agrár­minisztérium tájékoztatójából. A kormány az utolsó negyedévben több körben indított jelentős mértékű kifizetéseket a tejtermelő gazdaságok munkájának segítésére. Szeptemberben, az átmeneti nemzeti tejtámogatás jogcímén, a 2022. évi jogosultságok után 3600 tejtermelő 9,1 milliárd forint kifizetésben részesült. 

Ezen a héten – az ellenőrzési folyamatok előrehaladásának köszönhetően – a részfizetésekkel folytatódik az uniós forrásból finanszírozott termeléshez kötött tejhasznú támogatás kifizetése. Ez 2700 termelőt érinthet, összege hétmilliárd forint lehet. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában