Pályázat

2024.02.07. 14:00

Zöldúton a céges autó: új pályázati lehetőség nyílt a vállalkozók számára

Hétfőtől kérhetnek állami támogatást a cégek és egyéni vállalkozók elektromos járművek beszerzéséhez. A 30 milliárd forintos keretösszegből a pályázók elektromos személygépkocsi, kisteherautó vagy kisbusz megvásárlásához igényelhetnek vissza nem térítendő hozzájárulást.

Góz Lilla

Fotó: Lang Róbert

Györki Béla kilenc éve használ elektromos autót. – Jelenleg két ilyen járművünk van, ezeket használjuk a temetéseken – emelte ki a somogyjádi vállalkozó. – A költségek hatékony megtérülése miatt választottam ezt a típusú autót, de fontosak voltak a környezetvédelmi szempontok is. Ki kell használni a mostani lehetőséget. Egy autóra már pályáztak, de még egyet terveznek igényelni. 

 Az ilyen jármű fenntartási költsége töredéke a hagyományos hajtású járműnek, 150 kilométert megy egy töltéssel. Az elektromos­autó-használat hosszabb távon térül meg, egy vállalkozás esetében nagyjából öt év alatt. 

Fotó: Lang Róbert


Lengyel Balázs, a City Taxi kaposvári vezetője elmondta, hogy öt kaposvári taxisofőrjük közlekedik elektromos autóval, elsősorban az olcsóbb fenntartás miatt választották ezeket a gépjárműveket. – Kevesebbet kell költeni üzemanyagra, valamint a környezetet sem terheljük, nem elhanyagolható szempont, hogy a tisztán elektromos autóval a városban ingyen parkolhatunk – emelte ki Lengyel Balázs
Az Energiaügyi Minisztérium tájékoztatása szerint a pályázat 30 milliárd forintos keretösszegéből tisztán elektromos személygépkocsi, kisteherautó vagy kisbusz megvásárlásához igényelhetnek vissza nem térítendő állami hozzájárulást a hazai cégek. A zöld­energia hasznosítását ösztönző program egy jármű beszerzését az akkumulátor kapacitásának függvényében 2,8–4 millió forinttal segítheti. Autókereskedések nem pályázhatnak, és a kiírás szerint az igénylő legutolsó éves beszámolója szerinti nettó árbevételének meg kell haladnia a projekt elszámolható költségét. A támogatási kérelmeket hétfőtől lehet benyújtani, az első 24 órában majdnem ezren kezdték meg a kitöltést. 
A minisztérium szerint a hazai utakon már 86 ezer zöldrendszámos jármű közlekedik, több mint felük tisztán elektromos személygépkocsi. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában