Megyei időjárás

2023.11.11. 08:05

Viharossá erősödhet a szél, marad a borongós idő

Szombaton a ciklon hidegfrontja alakítja a somogyi időjárást.

A délelőtt folyamán megerősödik, néhol viharossá fokozódik (60-80 km/órás széllökések) a szél. A délnyugati határmegyékben mérsékelt marad a légmozgás, míg északkeleten csak az esti órákban támad fel a szél.
Ezen a napon is borongós idő lesz jellemző. A Dunántúl felett kezd csökkenni elősör a felhőzet, de mivel várhatóan csak napnyugta környékén, így napsütésnek nincs számottevő valószínűsége. Ismétlődő, változó intenzitású esőkkel, záporokkal lehet számolni. Az esti időszakban a Dunántúlon párásság, foltokban köd képződhet.

A jellemző hőmérséklet átlaga:
péntek délután 10,
szombat reggel 6,
szombat délután 10,
vasárnap reggel 3 fok körül alakul.

Térségünk fölött található hullámzó frontálzóna miatt mind a hideg- mind pedig a melegfrontra érzékenyek szervezetét megterheli az időjárás. Ezért sokaknál tapasztalható fejfájás, koncentrációs-zavar, vérnyomás-ingadozás. (forrás: met.hu)

A LEGVALÓSZÍNŰBB FOLYTATÁS:

- Vasárnapra mérséklődik és D-ire fordul a légmozgás. Változóan felhős-napos-ködfelhős idő látszik kialakulni, majd délután, délnyugat felől vastagabb felhőzet érkezhet a nyugati és déli országrész fölé. Északon inkább a vékonyodó ködfelhőzet marad jellemzőbb. Elvétve előfordulhat szitálás, szemerkélés.

- Jövő hétfőre frontmentes, nyugodt, változóan párás-ködfelhős-felhős-napos idő kialakulása körvonalazódik. A felhőzetből elszórtan előfordulhat szitálás, szemerkélés. Éjszaka érintheti az északi országrészt egy csapadékmező intenzívebb esőkkel.

- Kedden újabb front és csapadékzónája haladhat át felettünk. A csapadék útja és mennyisége még igen bizonytalanul előrejelezhető. Összességében borongós napra lehet készülni elszórtan, ismétlődően előforduló esőkkel.

- Szerdán és csütörtökön egy hullámzó frontrendszernek köszönhetően több hullámban érkezhet eső, de az országon belül eltérő időben és intenzitással. Élénk, olykor erős szél támad. Alapvetően felhős, borongós idő látszik jellemzőnek, de itt-ott, rövid időszakokra felszakadozhat a felhőzet. (forrás: eumet.hu)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!