Megyei időjárás

2023.12.07. 08:00

Ma sem hagy el minket a havazás

Csütörtökön, a Dunántúl jelentős részén (a délnyugati határvidék kivételével) erős lökésekkel is kísért északnyugati szél fúj. Másutt gyenge marad a légmozgás.

Fotó: SMIRNOVA_A

- Túlnyomórészt erősen felhős idő lesz jellemző. Nagyjából a Duna vonalától keletre egyre jobban elgyengülő hóesésekkel, hószállingózásokkal, illetve vegyes halmazállapotú szitálásokkal lehet számolni.
- A nyugati határmegyék felett elvékonyodhat, felszakadozhat a felhőzet, előbújhat a nap is. mellett már kisüthet a nap.
Estére nyugaton is legyengül a szél. Éjszaka szélcsendes, párásodó idő következik. A felettünk lévő frontfelhőzet elvékonyodik ugyan, de várhatóan vékonyabb rétegfelhőzet, illetve párásság, ködmezők okoznak szürkeséget. Jelentős mennyiségű csapadék már nem valószínű, de vegyes halmazállapotú szitálás, hószállingózás keleten még többfelé előfordul.

A jellemző hőmérséklet átlaga:
szerda délután 1,
csütörtök reggel 0,
csütörtök délután 2,
péntek reggel -5 fok körül alakul.

Kettős fronthatás terheli szervezetünket. A hidegfrontra érzékenyekre gyakorol kifejezettebb stresszt az időjárás. A megfigyelések szerint a hidegfrontra érzékenyeknél a görcsös panaszok fokozódnak, egyre erősödő fejfájás alakulhat ki, valamint a stroke kialakulásának kockázata is fokozottabb lehet. Sokaknál jelentkezhet fejfájás, fáradtságérzet, álmatlanság, csökkenhet a teljesítőképességük. A szív-és érrendszeri betegeknél gyorsabbá válhat a szívműködés, emelkedhet a vérnyomás, emiatt is nőhet a vérzésre való hajlam (agyvérzés) és gyakoribbá válhatnak az embóliák, vérrögös elzáródások (szívinfarktus, stroke). forrás: köpönyeg.hu

A LEGVALÓSZÍNŰBB FOLYTATÁS:
- Péntekre frontmentes, szélcsendes idő várható változó vastagságú, itt-ott elvékonyodó rétegfelhőzettel, párássággal, több-kevesebb szűrt napsütés esélyével. Jelentéktelen mennyiségű, vegyes halmazállapotú szitálás, hószállingózás néhol előfordulhat. Estétől, nyugat felől egy melegfont vastagabb felhőzete érezhet a Dunántúl fölé.

- Szombatra az ország túlnyomó részén erősen felhős, keleten vékonyabb, itt-ott elvékonyodó rétegfelhőzet melletti, esetleg időszakosan szűrt napsütéses idő ígérkezik. Gyenge marad a légmozgás. Csapadék nem valószínű.

- Vasárnap országszerte erősen felhős égbolt, szürke idő látszik valószínűbbnek. Az északi országrészben vegyes halmazállapotú szitálásoknak is megnő az esélye.

- Hétfőn, kedden enyhülést és borús időt hozhat egy mérsékelt melegfront, illetve a vele dél felől érkező melegebb, nedvesebb légtömeg. Szórványosan szitálás, majd eső is várható. Az északi határmegyéket lassabban éri el a délről érkező meleg, ezért a csapadék érkezésekor még megvan a veszélye, hogy elég hideg legyen ónos eső kialakulásához. Ebben azonban még igen nagy az előrejelzési bizonytalanság. forrás: eumet.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!