hóhelyzet percről percre

2018.02.27. 09:24

Esik a hó Somogyban is – torlaszokat emel a szél az utakon

Ahogy azt a meteorológusok megjósolták, széllel érkezett meg a havazás Somogyba is. Több úton hóátfúvás nehezíti a közlekedést.

Sonline

16.49 – Folyamatosan tisztítják az utakat, járdákat

Továbbra is teljes kapacitással dolgozik a Városgondnokság az utakon és járdákon. Délutánra erősödött a havazás, így éjszakára további munkásokat szerveznek és plusz gépeket is beszereznek a takarításhoz. Hétfő délután óta folyamatosan dolgoznak a hómunkások. Sószóró-hókotró autókkal, traktorokkal, járdatisztitó kisgépekkel és kézi erővel is folyamatos a munka. Elsőként a buszos útvonalakat, főutakat, forgalmas csomópontokat, valamint a nagyobb emelkedőket takarítják le.

Kedden kora délutánra sikerült a főbb útvonalakat letisztítani, de ismét jelentős hómennyiség hullott le. A buszvárókat korábban már alásózták, és kapacitástól függően folyamatosan takarítják. A Városgondnokság továbbra is arra kér mindenkit, hogy a zavartalan takarítás érdekében a szűkebb utcákban úgy parkoljanak, hogy a hókotrók elférjenek az úttesten.

16.07 – Baleset, elakadt járművek

Kaposváron a Füredi utcában egy elakadt autóbuszt mentettek a megyeszékhely hivatásos tűzoltói. Árokba hajtott, majd az oldalára borult egy húst szállító kisteherautó Daránynál. A járművet a helyszínre riasztott barcsi hivatásos tűzoltók áramtalanították. A töröcskei emelkedőn szintén a KÖTÉL Egyesület egysége segítette az elakadt teherautók továbbhaladását.

Nem csak nálunk van hideg

A tavasz első napja lesz a téli szezon egyik leghidegebb napja

14.57 – Barcsnál is szabad a határ

Újra behajthatnak a 7,5 tonna megengedett össztömeg feletti tehergépjárművek Horvátországba Barcsnál is.

 

14.30 – Feloldották a korlátozást

Az időjárási- és útviszonyok miatt a Nagykanizsa irányába közlekedő kamionokat Böhönyénél Marcali irányába terelték, a korlátozást feloldották.

13.40 – Szabad az út Letenyénél és Drávaszabolcsnál

A horvátok feloldották a korlátozást, így beengedik az ország területére a 7,5 tonna megengedett össztömeg feletti tehergépjárműveket is Drávaszabolcsnál és Letenyénél is. Berzencénél és Barcsnál viszont még érvényben van a korlátozás.

Akik igazán örülnek a havazásnak

13.15 – Jégre lépni életveszélyes

Az erős lehűlés miatt az öblökben megkezdődött a Balaton befagyása, de kevés esély van arra, hogy a hét végéig tartó rendkívüli hidegben sportolásra alkalmas jég alakuljon ki – közölte a siófoki obszervatórium vezetője az MTI-vel. Horváth Ákos elmondta, ahhoz biztosan nem lesz elég hosszan tartó hideg, hogy a múlt évihez hasonló, biztonságos, összefüggő jégtakaró alakuljon ki a Balatonon, de a part menti részeken, öblökben hízni fog a jég, és a nyílt vízen is megjelenhet a következő napokban. Ha a táblák összeállnak, a jég felszíne akkor is várhatóan rücskös, töredezett lesz. A szélvédett öblökben, sekély vizű partok közelében is csak kevés esély van arra, hogy a hét második felére embert is elbíró, kellő vastagságú jég alakuljon ki.

Tovább fagy a Balaton

12.55 – Így fest az útinform somogyi térképe

12.35 – Segítenek, ahol tudnak

Csak a délelőtt folyamán nyolc árokba csúszáshoz vonult a Kötél Speciális Mentőszolgálat.

12.30 – Elterelik a kamionokat

Az intenzív havazás miatt csúszóssá váltak az utak, ezért a Nagykanizsa irányába közlekedő 7,5 tonna megengedett legnagyobb össztömegű járműveket a 61-es számú főútról Böhönyénél, a 68-as számú főútra Marcali irányába terelik. A korlátozás visszavonásig érvényes.

Vas megyéből jelenti az OMSZ

12.20 – Újra kellett éleszteni a sofőrt

Egy személyautó közlekedett Kaposvár felé, megcsúszott és nekiütközött egy teherautónak. Az autó sofőrjét a helyszínen újra kellett éleszteni.

12.00 – Baleset Mernyénél

Mernyénél egy tejtermékeket szállító kamion csúszott az árokba. Jelenleg egy másik teherautóba pakolják át a 20 tonnányi árut.

Herceg Balázs, alias Mókus a mínuszokban sem adja fel

Kitekintés Veszprém megyére

11.34

Összeütközött egy teherautó és egy személyautó a 67-es főút Kaposvár és Somogyaszaló közötti szakaszán. A balesethez a kaposvári hivatásos tűzoltókat riasztották, akik egy embert kiemeltek a személygépkocsiból, majd átadták őt a mentőknek. Az érintett útszakaszt teljes szélességében lezárták.

Hóhelyzet Zalában

Hóhelyzet Baranyában

Hóhelyzet Tolnában

11.25

Nem csak az emberek, az állatok szervezetét is megviseli az extrém hideg. Hogy miként óvják az állatokat a kutyahidegben, kiderül a cikkünkből.

11.14

Most kaptuk a hírt, hogy Somogybabodnál, mivel hordja a szél a havat, mindössze ötven méter a látótávolság, az M7-es autópálya burkolata viszont szinte tökéletes állapotban van.

Most akkor síelnek vagy sétálnak a kutyák az erdőben?

Elkóborolt egy kiskutya a nagy hóban

11.09

A hóhelyzetre tekintettel előbb haza engedik a diákokat a kaposvári Munkácsy Mihály Gimnáziumból.

Helyzetjelentés Fonyódról

Eközben a Somogy Természetvédelmi Szervezetnél

A mentőszolgálat felhívása

10.49 – Tizenöt centi hó hullott

Somogyban jelenleg is zajlanak a síkosság-megelőző munkálatok. A Magyar Közút kommunikációs osztálya közölte: a megye több területén havazik, így az utak havasak, hókásásak. A legutóbbi adatok szerint Kaposvár környékén 15 centi a hó vastagsága, Nagyatád térségében 18, Marcali környékén 25, Szántód területén kilenc centiméter. – Jelenleg 98 gépünk van bevetésen – közölték.

10.45 – Bebicsaklott a kamion

Mernye belterületén bebicsaklott egy kamion, most próbálják meg újra útra tenni. A műszaki mentés idején félpályán halad a forgalom.

10.42 – Országos irányító törzset hozott létre az ORFK

Somogy, Zala, Györ-Moson-Sopron, Tolna, és Vas megyében, közel 20 útszakaszon lépett érvénybe korlátozás a havazás miatt, ám elzárt település nincs. A rendkívüli téli időjárás miatt országos irányító törzset hozott létre az Országos Rendőr-főkapitányság a tevékenység koordinálására. A törzs folyamatos kapcsolatot tart a többi között az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal és az Országos Meteorológiai Szolgálattal. Országszerte több mint négyezer rendőr teljesít szolgálatot a közterületeken, akik egyebek mellett felkészültek a további forgalomterelések biztosítására (MTI)

10.40 - Van dolga a KÖTÉL Speciális Mentőszolgálatnak is

10.20 - Teendők kényszermegállás idején

A gépjárművet ne hagyja el, ha elakadna, sokkal nagyobb eséllyel találják meg a járműben, és védettebb is az időjárási viszonyoktól! Értesítse a hatóságokat, amennyiben saját erőből nem tudja a gépkocsit a hó fogságából kiszabadítani! Fontos helyzete pontos megadása! A járművet ne járassa folyamatosan, hogy az üzemanyag el ne fogyjon! Ha egy helyben fűtés céljából járatja a gépkocsi motorját, rendszeresen – 15 percenként – szellőztesse az utasteret!

Melegedőhelyeket a települési polgármesterek vagy a védelmi bizottság döntése alapján nyitnak meg. Somogy megyében található melegedőhelyek listáját IDE KATTINTVA tekintheti meg.

09.53 – Somogyban nincs elzárt település

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint további havazás várható. A Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívja a lakosság figyelmét arra, hogy havas időben csak a veszélyek megismerésével, a követendő magatartási szabályok betartásával garantálható a lakosság biztonsága. A Magyar Közút Nzrt. tájékoztatása szerint a megye útjai járhatóak, elzárt település nincs a Somogyban.

09.50 – Tanácsok a katasztrófavédelemtől

Mielőtt útnak indulnak, tájékozódjanak az aktuális meteorológiai helyzetről és az útviszonyokról. Csak megfelelő műszaki állapotú, a téli időjárási körülményekre felkészített gépkocsival keljenek útra. Az autóba tankoljanak elegendő üzemanyagot és vigyenek magukkal feltöltött mobiltelefont. Arra is fel kell készülni, hogy az autó elakadhat, ezért hasznos lehet az autóba bekészített váltás ruha, meleg takaró, meleg ital, legalább egy napi étkezésre elegendő élelmiszer. Akik a tömegközlekedést választják, számítsanak megnövekedett várakozási időre.

Aki bajba jutott járművet lát, vagy segítségre van szüksége, hívja a 112-es segélyhívó számot. A téli időjárással kapcsolatban kísérjék figyelemmel a hatóságok közleményeit! Használják a katasztrófavédelem ingyenesen letölthető tájékoztató alkalmazását, a VÉSZ-t! Az érvényben lévő meteorológiai riasztásokról a http://met.hu/ címen, az aktuális útviszonyokról pedig a Magyar Közút információs portálján, a http://utinform.hu/-n olvashatnak.

09.47 – Balesetek a hóban

Szenyér térségében egy személyautót vontattak ki az árokból a böhönyei tűzoltók. Elakadt egy autó a megyeszékhelyen a Szőlőskert utcában, a kaposvári tűzoltók segítettek a járműnek a továbbhaladásban. Mernyén egy tejterméket szállító kamion akadt el, műszaki mentését a délutáni órákban tudják végrehajtani. A reggeli órákban további kisebb elakadásokat is jeleztek a közlekedők a katasztrófavédelem műveletirányító ügyeletére, ám a tűzoltók kiérkezése előtt sikerült a járműveknek továbbhaladni.

09.42 – A Magyar Közút felhívása

A Magyar Közút arra kéri az autósokat, hogy fokozott óvatossággal, az út- és látási viszonyoknak megfelelően közlekedjenek és csak megfelelő mintázatú, profilmélységű téli gumikkal induljanak útnak és érdemes még az utazás előtt tájékozódniuk! A hófúvásos területeket mindenképpen kerüljék el! A legfrissebb és leggyorsabb információt társaság megyei diszpécsereitől és Útinform szolgálat munkatársaitól szerezhetik be, továbbá minden telefonos elérhetőségük megtalálható a www.utinform.hu és a www.kozut.hu oldalon. Az Útinform weboldalán kora reggeltől késő estig, minden nap háromóránként teszünk közzé országos összesítést az aktuális útviszonyokról, erről ezen a linken tájékozódhatnak az érdeklődők: http://utinform.hu/hirek/ut-es-latasi-viszonyok-a-kozutakon-2017-2018.

09.31 – Riasztások

A hóval borított tájakon az olykor erős (45-55 kilométer/órás) északi, északkeleti szél elsősorban a Dunántúl nyugati és déli felében hófúvást okozhat. Pest megyében, Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Somogy, Tolna és Veszprém megyében elsőfokú figyelmeztetés, több járásban riasztás van érvényben.

A fővárosban és Pest, valamint Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Fejér, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy, Tolna, Veszprém és Zala megyében a havazás veszélye miatt is elsőfokú a figyelmeztetés.

09.16 – Polgármesteri felhívás

Szita Károly polgármester azt kéri valamennyi kaposváritól, hogy fogjanak össze és segítsenek egymásnak. Az extrém hidegre való tekintettel a 24 órás ügyeletet lát el a Városháza, amelynek célja, hogy segíteni tudjanak a rászorulóknak a hidegben.

A polgármester arra kéri a kaposváriakat, hogy aki például hajléktalant lát az utcán, jelezze azt, hiszen a hajléktalanközpontban soron kívül fogadják a segítségre várókat. Szita Károly kiemelte, külön figyeljünk oda az idősekre is, főleg azokra, akik egyedül élnek, netán betegeskednek is. Nekik gondot okozhat ilyen időjárási körülmények között az élelmiszerek, a gyógyszerek beszerzése, vagy az orvoshoz való eljutás is.

Az önkormányzat ügyeleti telefonszáma: 06-20/523- 1550

09.14 – Takarítják az utakat, a járdákat

Teljes kapacitással dolgozik a Városgondnokság az utakon és a járdákon. A hó eltakarítását az extrém hideg és az erős szél nehezíti. Hétfő délután óta folyamatosan dolgoznak a hómunkások, a hókotrók éjjel kettő órakor indultak meg.

Sószóró-hókotró autókkal és kézi erővel továbbra is folyamatos a munka, elsőként a buszos útvonalakat, főutakat, forgalmas csomópontokat takarítják le, valamint a nagyobb emelkedőket. Kedden reggel apróbb buszos elakadások még voltak, ezeket hamar sikerült elhárítania a Városgondnokságnak. A buszközlekedés folyamatos, a buszvárókat korábban már alásózták, és kapacitástól függően folyamatosan takarítják.

A Városgondnokság arra kér mindenkit, hogy a zavartalan takarítás érdekében a szűkebb utcákban úgy parkoljanak, hogy a hókotrók elférjenek az úttesten.

08.50 – Megyei tömegközlekedési helyzet

A megye tömegközlekedési útvonalai járhatóak, az útviszonyok miatt elzárt település nincs. Az autóbuszjáratok jellemzően 5-15 perc késéssel közlekednek.

– Kedd reggel az Ecsenyből 4.50-kor induló Kaposvárra közlekedő járat az útviszonyok miatt nem érintette Ecseny és Felsőmocsolád megállóhelyeit – közölte Széki Éva, a Dél-dunántúli Közlekedési Központ Zrt. szóvivője. – Nagyatád térségében a reggeli járatok nem mentek be Felsőbogátpusztára, illetve nem érintették Segesd alsó megállóhelyet.

08.00 – Korlátozás a horvát határon

A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószolgálata már este kiadta, mely utakon van hóátfúvás, majd reggel frissítették a listát. Közben a horvát hatóságok Barcson és Berzencén sem engedik be át a határon a 7,5 tonna megengedett össztömeg feletti tehergépjárműveket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában