Cégháló

2023.02.27. 08:33

Szerb strómanok működtették a számlagyárat

Egy budapesti férfi hat társa bevonásával olyan számlagyárakból álló céghálót hozott létre, amellyel törvénysértően csökkentette a cégei által fizetendő általános forgalmi adót.

Kovács Gábor

1962914821

Fotó: shutterstock

Az ötvenes éveiben járó férfi két, eredményesen működő, hulladékfeldolgozással foglalkozó céget vezetett, melyeknek a 2018-ban és 2019-ben évben elért árbevétele után jelentős Áfa fizetési kötelezettsége keletkezett. Az adóelkerülési céllal létrehozott, szerb állampolgárságú strómanok által vezetett cégek a telephelyükön tevékenységet nem végeztek, gépekkel, illetve bejelentett alkalmazottakkal nem rendelkeztek, illetve a bankszámlájukon cégműködésre utaló kiadások sem voltak. A kiállított számlák ellenértékét az átutalást követően rövid időn belül készpénzben teljes egészében felvették. A fiktív számlák levonásba helyezése révén a férfi 300 millió forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésének. A csalásban való közreműködésért a férfi több társát is nagyobb pénzösszegekkel honorálta. A bűncselekmény felderítését követően a hatóságok több százmillió forintos nagyságrendben vettek zár alá a vádlotthoz, illetőleg cégeihez köthető vagyontárgyakat. Az ügyészség a Kaposvári Törvényszékre benyújtott vádiratában a bűncselekményben vezető szerepet játszó férfival és öt másik társa ellen költségvetési csalás miatt végrehajtandó börtönbüntetés, míg egy vádlottal szemben pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.

 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában