Mulasztás

2023.09.18. 08:49

Berántotta a karbantartó karját a diófeldolgozó gép

Egy cégvezető elkövetett mulasztásai miatt szenvedett az egyik alkalmazottja súlyos munkahelyi balesetet, állítja az ügyészség.

Kovács Gábor László

Fotó: Illusztráció!

A Fonyódi Járási Ügyészség maradandó fogyatékosságot okozó foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt emelt vádat a férfi ellen. Ügyvezetője volt egy mezőgazdasági cégnek, ahol karbantartóként foglalkoztatta a megfelelő szakképzettséggel és orvosi alkalmassági véleménnyel nem rendelkező, speciális munkavédelmi oktatásban nem részesült dolgozót, akinek a feladatát képezte egy diófeldolgozó gépsor karbantartása.

A gépsor veszélyes terei azonban nem voltak megfelelő módon elhatárolva, a berendezés a szükséges védőburkolatok hiányában üzemelt, illetve a gépsor veszélyes helyeinek közelében nem került elhelyezésre vészleállító kapcsoló. Az ügyvezető  semmit sem tett az ellen, hogy a karbantartó szakszerűtlen módon a gép kikapcsolása nélkül, üzemelés közben végezzen beállításokat. Ilyen előzmények után a sértett az üzemben lévő gépsoron végzett beállítást, amikor elveszítette az egyensúlyát és a kezében tartott villáskulcsot a diófeldolgozó szalag elkapta, majd azzal együtt a kezét a szalag és feszítődob közé berántotta. A sértett súlyos, maradandó fogyatékossággal járó sérülést szenvedett az alkarján. Az ügyészség a Fonyódi Járásbíróságra benyújtott vádiratában a férfival szemben
pénzbüntetés kiszabására tett indítványt.

Borítóképünk illusztráció!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában