Veszélyhelyzet

2024.02.20. 14:18

Szén-monoxid-mérgezés gyanúja miatt riasztották a somogyi tűzoltókat

Szén-monoxid, füst és tűz: ezek mindegyike komoly veszélyt jelent az emberi életre. A baj gondos odafigyeléssel és rendszeres ellenőrzéssel azonban megelőzhető.

Harsányi Miklós

Fotó: BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

– Szén-monoxid-mérgezés gyanúja miatt riasztották hétfő reggel a kaposvári tűzoltókat a Hajnal utcába – derült ki a somogyi katasztrófavédelmi igazgatóság tájékoztatójából. –  A tűzoltók méréseket végeztek a lakásban, a gázszolgáltató munkatársai szintén átvizsgálták az ingatlant végül megtiltották a konvektorok használatát. A lakásban élő család a fűtést ideiglenesen elektromos berendezésekkel meg tudja oldani, ezért nem kellett elhagyni otthonukat.

Patcán egy családi ház kéményéből visszaáramlott a füst a lakásba. A kaposvári  tűzoltók eltávolították a parazsat a cserépkályhából, majd megvizsgálták az égéstermék-elvezetőt, amelynek tisztításához kéményseprőt hívtak. A füstelvezetőben lerakódott vastag kátrányréteg okozott problémát. A katasztrófavédelem azt is közölte: Karádon egy családi ház kéménye mellett beizzottak a padlásdeszkák, amelyeket a helyi, a balatonboglári  és a siófoki tűzoltók kéziszerszámokkal és egy vízsugárral oltottak el. Az egységek megbontották a födémet, megakadályozva a tűz továbbterjedését.

Egy somogyvári családi ház kéményében meggyulladt a lerakódott korom és a padlás füsttel telítődött. A helyi és a marcali tűzoltók eltávolították a fűtőberendezésből a tüzelőanyagot, majd kitisztították a kéményt. A tulajdonos figyelmét felhívták rá, hogy a kéményt addig ne használja, amíg azt a kéményseprő felül nem vizsgálta.

Fotó: BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság

– A hasonló esetek megelőzhetők, ha a tulajdonosok élnek az ingyenes kéményseprés lehetőségével és időt fordítanak a fűtőberendezések tisztítására, karbantartására – hívta fel a figyelmet a somogyi katasztrófavédelem.

Tájékoztatójukban kitértek rá: az alábbi felületen rendkívül gyorsan lehet egyeztetni időpontot az egylakásos ingatlan tulajdonosa az ingyenes kéményseprői sormunka elvégzésére. (Az online ügyintézést választva az elektronikus űrlap kitöltésével azonnal indíthatja az ügyintézést.) https://kemenysepres.katasztrofavedelem.hu/ugyfelszolgalat

Ha valaki jobban szereti a telefonos ügyintézést, a 1818-as telefonszámot hívja. A menüben  a 9-es, majd 1-es pontot kell választani. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában