Függés

2017.07.23. 08:40

Már nyaralni sem tudunk a „kütyüink” nélkül

Míg tíz évvel ezelőtt a legfontosabb nyaralási kellék a napolaj, a strandtörülköző, vagy a gumimatrac volt, addig napjainkra a különféle technikai eszközöket pakoljuk el elsőként.

Koszorus Rita

Balatoni illusztrációk

Vannak még „régimódi” emberek, akik a nyári pihenésre könyvet visznek magukkal, telefon helyett, de ők vannak kevesebben – ez derült ki egy frissen napvilágot látott kutatásból. A világ egyik vezető infokommunikációs vállalata megbízásából tizenkét európai országban végeztek felmérést, köztük Magyarországon is. Ebből kiderült, telefon nélkül elképzelhetetlennek tartjuk a nyaralást, azonban egyre inkább topkellékké válik a külső akkumulátor és a gyorstöltő is. Sőt, vannak, akik előrelátóak és extratárhely, így memóriakártya nélkül nem indulnak el nyaralni. Sokak vélekednek úgy, hogy az okostelefonok egyszerűbbé teszik a nyaralást. A kaposváriak szerint is, fontos a mobil a vakáción.

Hiszen ma már annyi funkció található meg a néha apró készülékben, hogy számos más eszközt válthatunk ki vele: így nincs szükség autós atlaszra. Sőt sokan előre gondolkodnak és letöltik az úti cél térképét, így még adatforgalmat sem kell pazarolni a barangoláshoz. Erre a célra a megkérdezett magyarok 78 százaléka használja a készüléket, míg fotózáshoz 95 százalék.

A prospektusok is feleslegessé válnak az okossá vált készülékek korában, hiszen a telefon segítségével szállást, éttermet és programokat kereshetünk a világhálón. Erre a célra a válaszadók 58 százaléka használja mobilját. Egy modern készülékkel gyakorlatilag minden egy érintésre kerül, egészen pontosan zsebünkben a világ.

MEGKÉRDEZTÜK

Makkné Sárfi Edina:

– Mivel kisgyerekeim vannak, ezért rájuk gondolok először. Az lenne az első, hogy nekik meglegyen mindenük. Pankának van cumija, kis kendője, amivel alszik. Vincének is van két nyuszija. Úgyhogy én a gyerekeket tenném első helyre. Magamnak nem vinnék telefont, megvagyok nélküle. Úgyhogy ruhát és kényelmes cipőt vinnék inkább csak.

Zsilinszki József:

–Ha nyaralni megyek, a telefon biztos elsőként kerül a csomagomba. Abban ma már minden benne van a fényképezőgéptől kezdve, a GPS-n át, a Bibliáig minden megtalálható a készülékben. Úgyhogy az ember elviszi magával és minden ott van, a kezében. Sokkal egyszerűbbé teszi a nyaralást és kis helyet foglal.

Varga Pálné:

– Régen nem hittem volna, hogy nem tudok meg lenni a telefonom nélkül, de ma már belátom, hogy szükség van rá. Úgyhogy az elsőként kerülne a csomagba. Olvasni nagyon szeretek, tehát egy könyvet biztosan készítenék a vakációra, a szemüvegemet, abból több is van. És a koromnál fogva gyógyszereimet is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában