Balatonlelle

2017.08.29. 17:00

Háromszáz esethez vonultak a gyermekmentők a Balatonnál

Tizedik szezonját zárta a Balaton déli partján szolgálatot teljesítő Gyermekmentő Alapítvány. Egy autóval dolgoznak a déli parton, s Balatonlellén van az állomáshely és onnan 60 kilométeres környéket jártak be a szakemberek. Tíz év alatt hatvan dolgozó váltotta egymást, ők három-öt napos turnusokban dolgoznak, az idén mintegy 25-en vettek részt a mentéseben.

Koszorus Rita

A szakemberek számos esetben segítettek bajba jutottakon a tó körül. Gesztes Éva, főorvos kérdésünkre elmondta, háromszáz esetet láttak el az idei nyári szezonban. – A szokványos riasztások voltak jellemzőek – mondta a szakember. – Allergiás reakció, közúti baleset, kiszáradásos rosszullétek, szívbetegség miatti rosszullétek mellett sok volt az idén nyáron a tragédiával járó vízi baleset is.

– Sajnos több olyan esetnél is jelen voltunk, amelyeknél már csak a halál beálltát tudtuk megállapítani – mondta a gyermekmentő főorvosa. – Egyikük, egy 19 éves fiú a viharjelzés ellenére beúszott az elsodródó labdája után elfáradt és nem tudott kiúszni. Egy 17 éves fiú az úszógumiba ugrott fejest a sekély vízben. De arra is volt példa, hogy ittasan ugráltak több esetben mély vízbe, úszni nem tudók, ráadásul mentőmellény nélkül. Voltak idős emberek, akik rosszul lettek a vízben.

A gyermekmentő szezonzáróján bemutatták a Restube biztonsági eszközt, amely eddig hazánkban nem volt kapható. A speciális, leginkább övtáskára hasonlító eszközön egy zsinór található. Viselője, ha bajba kerül meghúzza a kioldó zsinórt és egy szén dioxid palackból levegő kerül a zsákba, amely felfújja azt. Így a Restube a bajba jutottat fenntartja a vízen, meg tud benne kapaszkodni, s mivel feltűnő színe van a partról is jól látható.

– Ez azonban csak azoknak segítség, akik egyébként is tudnak úszni – figyelmeztetett Gesztes Éva. – A riasztások 75 százaléka megelőzhető lenne ennek használatával, ám a tapasztalatunk azt mutatja: az úszni nem tudók nem tudják meghúzni a zsinórt sem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában