csak termelőit

2017.09.09. 16:53

Somogy méznagyhatalom, mégis küzdeni kell a hamisítókkal

Magasba emelték zászlaikat a mézlovagrendek szombaton a XI. Kaposvári Mézfesztiválon, ahol a program csúcspontját jelenti minden évben a mézlovagok felvonulása, és a mézkirálynő köszöntője.

Kovács Gábor, [email protected]

A megyeszékhely belvárosában vonultak fel a mézlovagrendek, hogy közösen hívják fel a figyelmet a hamisítatlan magyar méz fontosságára. Negyvenöt kiállító, konferencia és szakvásár is színesítette a rendezvényt, amelyre több ezren voltak kíváncsiak a hétvégén. Olyan távoli városból is eljöttek a mézlovagok csapatai, mint Gyula vagy Szolnok, de a somogyiak is szép számmal képviseltették magukat.

Mézet csakis termelőtől!

– Terméseredményt tekintve jó átlagos évünk volt – mondta Juhász József méhész, akinek 90 kaptára van Nikla közelében. – A felvásárlási árak jelenleg nagyon nyomottak, ez minden nyáron így van, de reménykedünk benne, hogy az ősszel emelkedésnek indulnak. Most elsődleges méhészérdek fellépni a hamisítással szemben.

– Nem a méhészek körében zajlik a hamisítás, ezért lenne fontos, hogy első kézből a termelőtől vásároljanak mézet a fogyasztók, mert ha nagykereskedelmi láncban veszik, bizonytalan lehet az eredete – mondta Somogyi Magyar József, a niklai Szent Ambrus Mézlovagrend vezetője. – Örvendetes, hogy újabban a magyar hatóságok nagyon „hadakoznak” a hazai mézért és egyre több vizsgálatot végeznek.

– Hasonló volt az idei évünk, mint a tavalyi, az akácméz a közepestől egy kicsit jobb termést adott mifelénk – mondta Pickelhaupt László fonyódi méhész, a balatonföldvári Dél-Balatoni Mézlovagrend tagja. – Most a hazai mézfogyasztás növelése a legfontosabb teendőnk, erre meg kell ragadni minden lehetőséget. Somogy minden területére más a méz a jellemző. Nálunk a soligado-ból, vagyis az aranyvesszőből készült méz gyakori, ez gyógynövény jellegű, és az utolsó pergethető méz az évben.

 

– Igazi termelő mézet kóstolhattak a fesztivál látogatói, köztük olyan különlegességeket, mint az olajretek vagy selyemfű méz – mondta Mészáros János, a Zselici Méhész Egyesület elnöke. – A mézeket össze lehetett hasonlítani, ilyenkor érződik, melyik a hamisítvány. Az országos méhész egyesületben is folyamatosan szorgalmazzuk, hogy a mézhamisítások ellen minél keményebben lépjenek fel a méhészek és hatóság is. Mi méhészek ebben úgy tudunk részt venni, hogy a mézeinket a legtisztábban hozzuk forgalomba, olyan kiszerelésben, hogy látszódjon rajta, hogy az egészen biztosan termelői méz. A vegyített nagyüzemi feldolgozású mézek lehetnek ilyenek-olyanok. A külföldi hamisított mézek vizsgálatát a lehető legszigorúbban kérjük, erre kötöttünk megállapodást a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával. Partnerek vagyunk abban, hogy ne kerüljön a fogyasztó asztalára hamisított méz. A pancsolt méz nem hozza azt a hatást, amit a méztől elvárunk, ez a vásárlók becsapása, ezt el akarjuk kerülni.

Mészáros János hozzátette: hiába van jó idő, már a telelésre készülnek a méhek is. Ilyenkor kell a méhészeknek megszabadítaniuk őket a parazitáktól, atkáktól. A termést már betakarították, az idei év erősen közepes lett: bár a repce és az akác gyengébben sikerült, de a kiváló napraforgó méz megmentette a somogyi méhészek idei évét.

Somogy méznagyhatalom, mégis óriási küzdelmet kell folytatni a mézhamisítók ellen, mondta a megnyitón ünnepi beszédében Borhi Zsombor kaposvári alpolgármester. Ezt úgy tudjuk segíteni, ha minőségi jó magyar mézet vásárolunk, ne hagyjuk magunkat elcsábítani a kicsit olcsóbb, de nem megbízható forrásából származó mézekkel.

A kaposvári mézfesztiválon fellépett Balla Nóra, a 2017-es év mézkirálynője, majd Rózsás László kaposvári apát megáldotta az idei méztermést. Ezután a mézlovagrendek új tagokat avattak. A szakmai konferencián újdonságokról hallhatott a közönség. Több előadás hangzott el a mézfogyasztás egészségügyi előnyeiről, Nagy Anna Mária belgyógyász orvos a méz napi terápiás felhasználásáról értekezett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában