spórolva zöldülnek

2017.10.03. 09:00

Megújuló energia: fedezi a törlesztőrészletet a megtermelt áram

Egy EU-s direktíva előírja, hogy 2020-tól már csak nulla energia fogyasztású házak építésére adnak engedélyt.

Turbéki Bernadett

– Akkor döntöttünk úgy, beruházunk napelemre, amikor az átlagfogyasztáshoz képest 308 százalékos volt a villanyszámlánk. A férjem otthon dolgozik, ezért több monitor megy egész nap, illetve a szennyvíztisztító szivattyú is rengeteget fogyaszt – mondta Hernádi Viktória, háromgyermekes kaposvári családanya. – Akkoriban nem volt pályázat, ezért a 3,5 milliós beruházást nekünk kellett állni. Húsz napelemet telepítettünk a házunk tetejére. Korábban évente 240 ezer forintot fizettünk az áramszolgáltatónak. Amióta napelem termeli a saját áramunkat, tulajdonképpen nincs villanyszámlánk. Úgy számoltuk, hogy 15 év múlva megtérül a beruházás.

A Hernádi család egy mikroinverteres napelemfajta mellett döntött: ennek előnye, hogy egy kis egység meghibásodása esetén sem áll le a rendszer, amely már szűrt fényben, és télen is termeli az energiát, nem kell verőfény hozzá, sőt, kánikulában inkább csökken a hatásfoka. A család gyermekei is olyan iskolába járnak, amelynek energiafelhasználását 50 százalékban fedezi napelem.

A kaposvári Nagyboldogasszony Római Katolikus Általános Iskola és Gimnázium három éve egy pályázaton nyerte a napelemét. A feltétel az volt, hogy ne történjen a rendszerben túltermelés. A pályázat

lehetővé tette, hogy az iskolában a világítást is korszerűsítsék, így például a tornaterem régi, energiafaló lámpáit ledes világításra cserélték, valamint az illemhelyiségekben mozgásérzékelős világító berendezéseket telepítettek.

– A tantermi világítást nem érte volna meg lecserélni, így ott maradtak a korábbi lámpatestek – tette hozzá Godó László, az intézmény igazgatója. – A napelemhez igényeltünk egy monitort, amely a gyerekek környezettudatos nevelését is szolgálja azáltal, hogy tájékoztatást ad a rendszer működéséről. Gyakran informatika és fizika óra keretében is ismerkednek vele.

Az ebédlő bejáratánál elhelyezett monitor az üzembe helyezés óta megtermelt energiamennyiségről tájékoztat, valamint a pillanatnyi termelésről is értesülhetnek az érdeklődők. Azt is megmutatja, mennyi

CO-kibocsátástól óvta meg a környezetet a berendezés, valamint autókra vonatkozólag is levetíti, hogy mindez, mennyi káros pöfögésnek felelne meg.

Kitermeli a törlesztőrészletet

Egy EU-s direktíva előírja, hogy 2020-tól már csak nulla energia fogyasztású házak építésére adnak engedélyt. Bár hazánkban is egyre inkább terjed az újrahasznosíthatóság, Magyarország még gyerekcipőben jár a napelemek terén. Ennek ellensúlyozására bocsátják rendelkezésre azt a nulla százalékos kamatozású hitelt, mely állami támogatás révén vehető fel kedvező feltételekkel akár napelem

telepítésre is, a Magyar Fejlesztési Banktól. Családi házak esetén tízmillió forint, társasházaknál pedig lakásonként hétmillió forint igényelhető 10 százalékos önrésszel, akár 20 éves futamidőre. A törlesztőrészletet pedig lehet fizetni abból, amit a rendszer megtermel, mert az garantáltan több lesz, mint a fizetendő hitel, amelyet az állami forrás kimerüléséig lehet igényelni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában