super 12

2018.01.06. 20:00

Szakírói elismerést kapott az Ikon Pincészet nedűje

A balatonlellei Ikon Borászat Evangelista Cabernet Franc 2012 bora is felkerült a Magyar Borszakírók Köre által nemrégiben közzétett „Super 12” listára – tudtuk meg.

Gyeszát Zsolt

A Magyar Távirati Iroda beszámolója szerint azok a fehér- és vörösborok kerülhetnek a második alkalommal közölt listára, melyeket a szervezet az elmúlt évi kóstolási tapasztalataik alapján a legjobbnak ítélt. Az elmúlt öt évjárat olyan borait értékelték, melyek megfelelnek a legigényesebb fogyasztói elvárásoknak és nemzetközi összehasonlításban is versenyképesnek bizonyulnak.

– Számunkra is nagy meglepetés volt, hogy a listára kerültünk – mondta lapunknak Konyári Borbála, az Ikon Pincészet főborásza. – Nagyon örülünk ennek, hiszen mind a szakmától, mind pedig a fogyasztóktól érkező visszajelzések megerősítik a munkánkat.

A pincészet Cabernet Franc bora 2007 óta jelen van a piacon és valamennyi évben sikereket hoz a borászatnak. – Ha eszébe jut valakinek valami a pincészetről, úgy gondolom, hogy ez az a bor – tette hozzá Konyári Borbála. Közel 40 hektár szőlőbirtok látja el a pincészetet, ahol a Cabernet Franc minden évben jó minőséget jelent, éppen ezért az egyik legmegbízhatóbb szőlőnek tartják. A tavalyi esztendőről úgy véli: bár még sok minden alakul az érlelés folyamán, ígéretes az évjárat.

– Sokáig a rozé volt a legfontosabb belépő ital a borral ismerkedők számára – tette hozzá Konyári Borbála. – Ez most talán változik kicsit az illatos fehér fajták irányába, s a vörösborokra is nagyobb keresletet tapasztalunk. Különösen a gyümölcsös, egy-egy vacsorához jól illő vörösborok terén. A trendek folyamatosan változnak, s igyekszünk lépést tartani.

A hazai piacon túl külföldre is jut az elismert borból. Jelentős többek között a kínai export, mely egy meglehetősen nehéz piacot jelent. A főborász szerint az felel meg, aki jó ár-érték arányt képvisel.

A Dél-balatoni pincészet mellett tokaji, egri, Nagy-somlói, badacsonyi, Balaton-felvidéki, Móri, neszmélyi, szekszárdi, villányi borászatok és egy határon túli borvidék képviselője került a legjobb tizenkét fehér és vörösbor listájára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában