terápia

2018.01.25. 14:00

Téli depresszió: segít a sport, az olvasás, s egy kávézás is

Többen kedvtelenek, lehangoltak a téli időszakban, melyet a közvélekedés nemritkán összemos a téli depresszióval. A szakember szerint azonban fontos tisztában lenni a szezonális depresszió tüneteivel.

Gyeszát Zsolt

– A szezonális, azaz például a téli depresszió is lehet súlyos, amit kezelni kell – mondta Pál Gyöngyi kaposvári klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta és családterapeuta. – Enyhe, közepes és súlyos depressziót különböztetünk meg. Főként a munkanélküliség, a céltalan élet, a társas kapcsolatok hiánya, az anyagi nehézségek jelentenek táptalajt a depresszió kialakulásához. Az anyagi nehézségek többnyire összefüggnek a társtalansággal. Ez különösen érintheti a külföldön dolgozó férjeket és az itthon maradt magányos feleségeket. De depresszióhoz vezethet a pozitív megerősítés hiánya és a negatív megerősítések túlsúlya is.

Pál Gyöngyi szerint a hangulatbetegségek elsősorban az arra érzékeny, sérülékeny személyeknél alakulnak ki, de depresszióra való hajlam is szükséges hozzá. Ugyanakkor a depressziók egy csoportja szezonálisan, többnyire a téli hónapokban, másoknál ősszel lép fel. A depresszióval hozzák kapcsolatba a néha Drakula hormonnak is hívott, kizárólag sötétben termelődő melatonint, az alvási ciklust irányító hormont. Ennek gyarapodása szintén hozzájárul a depresszióhoz.

A szezonális depresszió melankólia néven is ismert. Jellemző lehet rá az örömképesség elvesztése, a megszokottnál korábbi ébredés, a jelentős súlyvesztés, a túlzó bűnösségérzés – tudtuk meg a kaposvári pszichoterapeutától. A fáradékonyság és a koncentráció csökkenése is együtt járhat a depresszióval. Gyermekeknél és serdülőknél jelentkezhet ingerlékenység vagy iskolafóbia formájában, a tanulmányi eredmények romlásában.

Súlyos esetben szakember segítségére is szükség lehet, enyhe változatban viszont minden olyan tevékenység, kikapcsolódás és étkezési szokás megengedett, mely korábban is örömforrás volt az ember számára. Így segíthet a sport, a fürdőzés, az illat- és aromaterápia, az olvasás, a filmezés vagy egy baráti kávézás is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában