rianás

2018.02.26. 17:30

Újabb arcát mutatja a téli Balaton

Különleges jégcsapokat, befagyott padokat, lépcsőket, köveket lehetett fotózni az elmúlt napokban a déli parton.

Krausz Andrea

Fonyód, 2018. február 26. Eb sétál a jégcsapokkal borított lépcsõn a fonyódi Balaton-parti kutyás strandon 2018. február 26-án. MTI Fotó: Varga György

Vasárnap óta tart a szibériai eredetű hideg levegő beáramlása északkeletről, ami erős széllel érkezett. Hétfőn is 40-45 km/órás légmozgást mértek a siófoki Meteorológiai Obszervatóriumnál. Horváth Ákos, az obszervatórium vezetője elmondta, hogy a szél keltette hullámok jól átkeverik a Balatont.

– A vízben 2 méter mélyen lévő hőmérőnk is csak 0,2 fokos hőmérsékletet mutat. A Balaton egyelőre nem fagy be, mert a hullámzás okozta hőenergia ezt nem teszi lehetővé, de a partközelben megindult a fagyás, a gyengébb szelű öblökben megjelent a táblás, töredezett jég. A hullámok kicsapnak a partra, és a nagy hidegben ráfagynak a kövekre, parti tereptárgyakra, kerítésekre. Látványos jégformátumok képződnek ilyenkor, de vigyázzunk, mert csúszós a part! – figyelmeztet a siófoki meteorológus.

Amint mérséklődik a szél és a hideg tovább tart, a nyílt felületen is megjelenik majd a jég, de nem valószínű, hogy eléri a biztonságos, 10 centis vastagságot.

– Csütörtökön lesz a leghidegebb, a hét végétől enyhül az időjárás. A biztonságos jég kialakulásához ennél hosszabb időre lenne szükség. Tavaly például hasonló időjárási helyzet volt decemberben és januárban és akkor 30 cm fölötti volt a jég vastagsága. Az idén ilyenre nem számíthatunk – mondta Horváth Ákos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában