Helyi közélet

2018.04.13. 09:00

Bár hibázni lehetett, csalni azonban nem

Meglepődve olvassuk a közösségi oldalakon ezeket a feltételezéseket, amelyek a választási csalást feltételezik – mondta lapunknak Sárhegyi Judit, a megyei Területi Választási Iroda vezetője. – A helyi választási irodáknál és területi választási irodánál dolgozó kollégáim nevében is visszautasítom, hogy azt feltételezik ezekről a köztisztviselőkről, vagy egyszerű polgárokról, akik a szavazatszámláló bizottságok tagjai, hogy nem a jogszabályok szerint jártak el.

Koszorus Rita

Sárhegyi Judit hozzátette: nem lehetett csalni. – A szavazás zárásától, a szavazatok megszámlálásán keresztül, az eredmények rögzítéséig, annyi garancia és ellenőrzési kör van beépítve ebbe a folyamatba, hogy a szavazatszámláló bizottságok nem tudják megmásítani az eredményt – mondta a megyei jegyző. – A szavazólapokat nem tudják másképpen rögzíteni, mint ahogyan rajtuk van az iksz. Ahhoz túl sok ember vesz részt a rendszerben.

A szavazatszámláló bizottságokban akár 7-8 személy is lehet, hiszen a pártok is delegálhatnak tagot. Ők mindannyian megszámolják a névjegyzékben szereplőket, az üres szavazólapokat, majd az urnákba dobottakat, az érvényteleneket. S mindezeknek egyezniük kell. – Eleve kétszer számolják meg a szavazatokat, ha nem stimmel addig kell ismételni, amíg kétszer egymás után ugyanazt a számot nem kapják – mondta Sárhegyi Judit.

Hibák lehetnek, de az nem csalás, tette hozzá. – Az hogy sok érvénytelen szavazat van, nem csalás, hanem hiba. És ha van egy hiba, akkor az minden jelöltnél kompenzálandó. Tehát, ha kevesebb szavazólapot találnak az urnában, akkor minden jelöltre leadott szavazathoz hozzáadódik annyi. Ha több van, akkor pedig annyit vonnak le.

Sárhegyi Judit

Az elkészült papír alapú jegyzőkönyveket a Helyi Választási Irodában viszik fel a Nemzeti Választási Rendszerbe, amelyet minden választási szint azonnal lát a rendszerben, ha nem stimmelnek benne a számok, és összefüggések, a rendszer azonnal jelzi a hibát. Ráadásul a rendszerbe belenyúlni úgy, hogy a többi szereplő ne vegye észre, nem lehet. – A legnagyobb garancia a pártoknak, hogy a delegáltjuk rögtön kap másolatot a szavazóköri jegyzőkönyvből – húzta alá Sárhegyi Judit. – Tehát, ha azt feltételeznénk, hogy később módosít valaki az adatokon, akkor a delegáltnak azt észre kellene vennie.

Itt a papírnak, maguknak a szavazatoknak és a számítógépes rendszernek stimmelnie kell. Kiemelten szeretném megköszönni minden választásban részt vett kollégámnak a pontos, odafigyelő, törvényeket betartó és betartató munkáját.

 

Ander Balázs (Jobbik): Nem volt csalás!

Az elmúlt napokban több internetes portál is szavazóköri eredményeket tett vita tárgyává, ám Ander Balázs jobbikos jelölt a Barcsmédia megkeresésére úgy nyilatkozott: pártjának delegáltjai törvénybe ütköző cselekményt nem tártak fel a Somogy 2. választókerületben.

– Nevesítettek is néhány települést, Kaposfő, Lábod, Vízvár, aztán Barcs és Csurgó volt szerintük olyan, ahol nagy mennyiségben tűntek el a pártlistákra leadott szavaztok – mondta a portálnak Ander Balázs. – Szóval az a helyzet, hogy mind az öt településen volt szavazatszámláló biztosunk, ott volt a delegáltunk, egyébként a 116 szavazókörből álló választókerületben körülbelül kilencven helyen ott voltunk, volt olyan hely, ahol kettő biztosunk is ott ült és figyelte a dolgokat. Hibák előfordulhattak. A szavazatszámlálóinkat viszont azzal keresték meg, szinte letámadva őket, hogy csalás történt náluk is. Értetlenül álltak ez előtt. Ugyanis ők ott voltak, figyeltek, számoltak. Ha volt is hiba, akkor annak a hibának a következménye minden egyes pártot ugyanolyan formában érintett. Tehát a szavazatlevonás mindenkire nézve kötelező volt, ugyanannyit vettek el mindenkitől.

 

 

 

 

Több szavazókörben hiába kapott így voksot egy-egy kisebb párt listája, elvették tőle azt, ugyanúgy, mint a többi jelölőszervezettől.

– Előfordultak bizony a szavazókörökben figyelmetlenségek, volt olyan, hogy az egyéni szavazólap mellé, tehát ahol én, Szászfalvi László képviselőtársam, Remes Gábor és a többiek fel voltak tüntetve, ehelyett az egyéni szavazólap helyett kapott egy másik listás szavazólapot is – mondta Ander Balázs a Barcsmédiának. – Ez azt jelenti, hogy adott esetben néhányszor előfordult ez a hiba. A listás szavazólapból így, mivel valaki duplán kapott, több volt az urnában, mint ahány ember szavazott. Most amennyivel több volt, azt le kellett vonni a pártoktól. Kaposfőn például 14-gyel, emlékeim szerint Csurgón néggyel volt több az urnában az egyik szavazókörben. Ezt az összes párttól levonták, elvették a Fidesztől, a Jobbiktól, a DK-tól és így tovább. Ezért van olyan hely, ahol biztosan tudja magáról az úr vagy hölgy, hogy ő egy adott pártra adta a voksát, de eltűnt a voks. Ez amiatt fordult elő, mert a szavazatszámlálók, a delegáltak vagy a hivatalból ott ülők bizony hibáztak. Duplán adták ki ezt a listás szavazólapot, és így le kellett vonni ezt mindenkitől. Ha a Somogy 2. választókerületről beszélünk ezen példák alapján akkor itt nem csalás, hanem hiba történt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában