választás után

2018.04.30. 20:00

Jelentősek az eredmények, de van még tennivaló

Számos fejlesztési törekvést tart szem előtt Szászfalvi László. A megye kettes számú választókerületének újraválasztott országgyűlési képviselője állítja: eddigi pályája egyik legkeményebb kampányán van túl.

Gyeszát Zsolt

– Hogyan élte meg a kampányt és a választást?

– Ez volt a hatodik kampányom és azt mondhatom, hogy az egyik legkeményebb volt mind közül – felelte Szászfalvi László. – Nyolcvanhat fórumot tartottam a kampány alatt, ha jól számoltam. Az elmúlt négy évben is azon igyekeztem, hogy jelen lehessek a települések életében, mindennapjaiban. Köztudott, hogy 2014-től a választókerületek nagyobbak lettek, így ez valahol komoly fizikai kihívást is jelentett, de azt hiszem, sikerült ennek megfelelni. Mindemellett természetesen bíztam a győzelemben.

– Más téren is tapasztalt különbséget a korábbi kampányokhoz képest?

– Megmondom őszintén, több támadás is ért egy internetes közösségi weboldalon a kampány alatt, ez korábban nem volt szokás ilyen mértékben. De meg kell szoknunk ezt is, és felül kell emelkednünk rajta, tanulságokat jelent számomra. Én ugyanúgy próbáltam kampányolni, ahogy az elmúlt húsz évben is mindig, a politikai ellenfelekkel szemben maximális tisztelettel igyekeztem ezt megvalósítani.

– Az elmúlt időszakot említi. Mit tart a legfontosabb eredménynek az elmúlt négy évet tekintve?

– Hosszú egyeztetések után több mint 12 milliárd forint érkezett a választókerületbe az elmúlt négy évben a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) révén. Az előkészítési munkák és a koordináció is megfeszített munkát jelentett megyei szinten, a megyei vezetéssel jól együtt tudtunk dolgozni ebben. A TOP-os 12 milliárddal együtt összesen mintegy 55,4 milliárd forint európai uniós forrásról született döntés a választókerület javára az elmúlt négy évet tekintve. Emellett 40 milliárd forint hazai forrás is érkezett még a választókerületembe a négy év során. Nagy eredménynek tartom, hogy a pályázók száma is háromszorosára emelkedett az előző időszakhoz képest, jóval több volt a már előkészített, támogatható projekt. A barcsi térségben például egy 1,5 milliárdos vízminőség-javító program, Nagyatádon pedig a 68-as út elkerülő szakasza valósult meg az elmúlt ciklusban. De nagyon komoly fejlődésen megy át a nagyatádi kórház is, mintegy hárommilliárd forintos fejlesztés valósult meg a kórház életében, ami óriási előrelépés. Csurgón városi uszoda épült, Kadarkúton egy mentőállomást tudtunk átadni az elmúlt években.

– Milyen feladatokat tart szem előtt az elkövetkező időszakban?

– Feladat mindig adódik, az előttünk álló időszakban is rengeteg munka vár ránk. Ilyen az M60-as út megépülése a Pécs–Szigetvár–Barcs nyomvonalon – mondta Szászfalvi László. – Már megvan az út környezetvédelmi engedélye, így ennek a megvalósítását szeretném szorgalmazni. A másik nagy előttünk álló feladat a 68-as főút felújítása a választókerületben. Persze a nagyatádi kórház fejlesztésénél is van még munka bőven, nyílászárók teljes cseréje többek között. Az elmúlt három évben nagyon sok szereplővel dolgoztunk a Dráva-projekten is, hogy elkészüljön a fejlesztési program stratégiai anyaga. A következő években ennek megvalósításán szeretnénk dolgozni, ami megint csak nagy munka, hiszen a határ túlsó oldalán élő horvát közösségekkel is együttműködünk ebben. Ez óriási lehetőség a határ mindkét oldalán, az egész régió számára. Hiszen olyan gazdaságfejlesztési programot szeretnénk megvalósítani a Dráva-medencében, mely szolgáltatások kialakításával, turisztikai programok megvalósításával, és ennek révén új munkahelyekkel is járhat majd.

– A közösségépítés fontosságáról is gyakran beszél. Mi lesz az a közeljövőben, ami még inkább szolgálni fogja ezt a törekvést?

– Mindig is nagyon fontosnak tekintettem a közösségépítés lehetőségeit. Jóllehet ez nem olyan látványos, mint egy útfelújítás, de a jövő és a megmaradás szempontjából létkérdés. Volt egy nagyon fontos bejelentése a miniszterelnök úrnak nem is olyan régen, miszerint elindítjuk a modern falvak programot. Az elkövetkezendő időszakban én ebben nagyon sok lehetőséget látok, már a program elindítása is meg fog indítani egy közös gondolkodást a kistelepüléseken. Ebbe be tudnak csatlakozni majd a civil szervezetek, a településszépítő egyesületek és egyházi közösségek. Abban bízom, hogy a program megvalósulására irányuló gondolkodás is a közösségeinket fogja építeni.

A csurgói lelkész szeme fénye: Bence, Boglárka, Lenke

Szászfalvi László a Debreceni Református Kollégium Gimnáziumában érettségizett 1979-ben. 1986-ban a Budapesti Református Teológiai Akadémián végzett. 1986-tól segédlelkész Csurgó-Alsokon, 1987-től választott lelkész ugyanott. Felesége református segédlelkész. Három gyermekük született: Bence, Boglárka és Lenke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában