kampány indul

2018.05.30. 20:00

Egészséges a nyúlhús – évente 2-3 dekát eszünk belőle

Bár az áruházi, konyhakész nyúlhúsforgalom 2017-ben hat százalékkal nőtt, a 30. kaposvári nyúltenyésztési konferenciára meghívott szakemberek szerint szükség van a hazai nyúlhúsfogyasztást ösztönző kampány folytatására. Hazánkban tavaly 3,5 millió nyulat vágtak le, 98 százalékát exportálták. Somogyban is az ágazat erősítését szorgalmazzák, megyénkben 670 anyanyulat, a hazai állomány 0,9 százalékát tartják.

Harsányi Miklós

NyśltenyŽsztŽsi konferencia

– Újra népszerűvé kell tenni a nyúlfogyasztást, különösen lényeges a fiatal korosztály megnyerése – mondta Juráskó Róbert, a Nyúl Szakmaközi és Terméktanács elnöke. – Bőven van feladat ezen a téren, hiszen amíg a hazai éves nyúlhúsfogyasztás becslések szerint fejenként 2-3 dekagramm, addig az olaszok nagyjából két kilót vásárolnak, a spanyolok is csaknem 1,5 kilót. Hazánkban tavaly 3,5 millió nyulat vágtak le, az áru döntő részét Svájcba, Németországba és Olaszországba szállították.

Lecsökkent termelés, korábban felfüggesztett háztáji nyúlfelvásárlás, s értékesítési problémák: számos nehézséggel küzdött az utóbbi időben az ágazat. Juráskó Róbert rámutatott: olyan életképes kis- és közepes gazdaságokra van szükség, ahol 200-1000 anyanyulat tartanak, s ezen kívül mini vágóhidak létrehozását is szorgalmazzák. Ha erőre kap az ágazat, akkor újabb piacokon jelenhetnek meg a nyúltenyésztők, illetve tovább erősíthetik meglévő üzleti kapcsolataikat, s ezzel párhuzamosan a belföldi értékesítés is nőhet.

Juráskó Róbert kiemelte: a szaktárca, az Agrár Marketing Centrum és a terméktanács összefogásával 2017-ben elindított nyúlhúsfogyasztást ösztönző kampány folytatására feltétlenül szükség van.

A szaporodásbiológián és a takarmányozáson kívül az állatkísérletek jogi szabályozásairól is szó esett a Kaposvári Egyetemen szerdán megrendezett jubileumi, 30. nyúltenyésztési tudományos napon, melyen a hazai előadókon kívül mexikói és cseh kutatók is részt vettek.

Optimizmus és tudományos igényesség: Tossenberger János dékán szerint részben erre is szükség volt ahhoz, hogy 1989 óta minden évben megrendezzék a konferenciát. Melynek szakmai hozadékára utalva rámutatott: a résztvevők között kommunikáció zajlik, időről időre megszólítják a termelői szférát, s olyat mondanak a gyakorló szakembereknek, amely miatt minden évben eljönnek Kaposvárra.

– Az egészségtudatos táplálkozás iránt világszerte, így hazánkban is egyre nő az igény – emelte ki Szendrő Zsolt akadémikus, a Kaposvári Egyetem nyúltenyésztési konferenciájának egyik ötletgazdája. – Rendkívül egészséges a nyúlhús: zsírszegény, kevés benne a koleszterin, kedvező az omega-3 zsírsav aránya, s kifejezetten magas a fehérjetartalma. Célunk, hogy a legújabb tudományos eredményeket továbbra megismerjék az ágazat szereplői.

Világszerte ismerik a kaposvári konferenciát

Harminc év alatt 536 előadás hangzott el a kaposvári nyúltenyésztési tudományos napon, melynek Fekete Sándor, Sinkovics György és Szendrő Zsolt az ötletgazdája. Az előadások terjedelme 4009 oldal és legalább 40 olyan szakember vett részt a rendezvényen, aki részben a Kaposváron előadott munkájukból írták disszertációjukat, s szereztek PhD fokozatot, míg többen az MTA doktori címet nyerték el, s hárman akadémikusok lettek. Külföldről leggyakrabban Olaszországból jöttek vendégek, de német, dán, görög és amerikai előadó is részt vett a kaposvári konferencián.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában