külföldi kiruccanás

2018.05.08. 09:00

Hová utazik a magyar? Horvátország és Görögország a sláger

Jelentős az utazási kedv, több somogyi család is külhonban tervezi a nyaralást. Mint megtudtuk, a legtöbben tengerpartot keresnek, sokakat vonz Horvátország és Görögország. A belföldi úti célok között a magyar tenger is népszerű.

Gyeszát Zsolt

– Jellemzően Horvátországban töltjük a nyári pihenést, így lesz ez az idén is – mondta a kaposvári Gabriella, aki férjével és gyermekével készül a szomszédos ország tengerpartjára. – Nem utolsó szempont a közelség sem, autóval megközelíthető, nem kell repülőre szállni. Azt hiszem, megközelítőleg 300 ezer forintba kerül majd az egy hét hármunknak. A tengerparton kifejezetten pihenéssel szeretnénk tölteni az időt, de az utolsó nap terveztünk egy városnéző kirándulást is.

– Nagy az utazási kedv, az előfoglalási arány is nőtt az előző évekhez képest – mondta Braun Enikő. A kaposvári OTP Travel irodavezetője szerint sokan azért is kötik le már most az utakat, mert ekkor még bővebb, kedvezőbb a kínálat. – Úgy látjuk, hogy több család szeretne utazni, mint korábban. Az idei év nagy visszatérői Egyiptom és Tunézia, újfent sokan választják ezeket az úti célokat. De újra kedvelt lett a török riviéra, Görögország és Horvátország pedig örök sláger. Ami a belföldi úti célokat illeti, a legtöbben még mindig wellness hétvégéket, balatoni utazást terveznek.

Braun Enikő szerint egyre fontosabb szempont, hogy családbarát legyen egy-egy utazás. A kulturális körutaknál arra is nagy igény van, hogy magyar idegenvezető kísérje a csoportokat. A körutak trendjeihez tartozik, hogy többen is egyre különlegesebb úti célokat keresnek: így például a szovjet utódállamokat vagy Dél-Amerika olyan területeit, mely korábban kevésbé volt népszerű.

Látszik az is, hogy többet költenek utazásra ma az emberek, mint a korábbi években. De bármilyen utazásról is legyen szó, az utasbiztosítás megléte nagyon fontos. Ugyanígy az útlemondási biztosítás is, hiszen ez fedezetet nyújt akkor, ha valamilyen ok miatt meghiúsul az utazás.

Wimal Morapitiye, a kaposvári Jetwing Travel utazási iroda vezetője úgy látja: korábban sokan hagyták az utolsó pillanatra a foglalást, de végül már nem kaptak helyet a kiszemelt útra. Az idén viszont azt tapasztalják, hogy egyre inkább előre gondolkoznak az emberek. Továbbra is a legkedveltebb úti célok között van Horvátország és Görögország. Habár kisebb mértékben ugyan, de az egzotikus helyeket is keresik, divatos úti cél többek között a Maldív-szigetek.

Wimal Morapitiye elmondta: az elmúlt öt-hat évben némileg csökkent az utazók száma. Ehhez képest az idén azt látják, hogy lényegesen többen szeretnének utazni, mint korábban. Egyénileg jellemzően a közelebbi országokat, például Horvátországot választják, távolabbi helyekre sokan inkább csoportosan utaznak. Az iroda vezetője szerint ennek előnye lehet az is, hogy alaposabban meg van szervezve az út, ami anyagi szempontból is kedvezőbb lehet. A trendeket tekintve egy valami viszont nem változott: továbbra is a tengerpartokat keresik a legtöbben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában