időjárás

2018.06.22. 07:00

Esőt, szelet hoz Somogyba a hidegfront

Esőt, szelet hoz Somogyba a hidegfront – napközben egyre inkább megszűnik a csapadék, és a szél is lassan mérséklődik.

Sonline

Hideg, eleinte még szeles, többnyire borongós időre készülhetünk pénteken Somogyban – tájékoztatott az eumet.hu. – Főként délelőtt fordulhat még elő eső, napközben egyre inkább megszűnik a csapadék, és a szél is lassan mérséklődik. A délután második felében északnyugat felől vékonyodik, csökken a felhőzet. Éjszakára kiderül az ég, csendes, nyugodt, de hideg időre van kilátás.

A hőmérséklet átlaga

 • péntek reggel 12 fok
 • péntek délután 17 fok
 • szombat reggel 10 fok
 • A folytatás

  Szombattól a jövő hét közepéig kezdetben még hűvös, illetve mérsékelten meleg, majd fokozatosan melegedő idő következik, gyakori napsütéssel. Elvétve kialakulhatnak futó záporok. Úgy néz ki, hogy keddtől tér vissza a strandidő, akkortól már 25 fok fölött alakul a napi maximum hőmérséklet.

  Orvosmeteorológia

  Péntekre egy erős hidegfront érkezik, így sokaknál jelentkezhetnek tünetek. Megterhelő nap vár még az egészséges szervezettel rendelkező emberekre is. Nyugtalanul alhatunk, napközben pedig a szeles idő okozhat nyugtalanságot, türelmetlenséget, feszültséget, valamint jelentősen rontja komfort- és hőérzetünket. Gyakori panasz lehet még a fejfájás, valamint a görcsös fájdalmak. Nő az infarktus kockázata, kismamáknál korábban beindulhat a szülés. A szívbetegek és az idősek lehetőség szerint kerüljék a fizikai megterhelést. (forrás: Időkép)

  Közlekedésmeteorológia

  Péntekre egy hidegfront hoz csapadékos időt, így sokfelé kell számítani esőtől, záporoktól vizes, csúszós utakra. Kezdetben a keleti és déli tájakon zivatarok is kialakulhatnak, ezek környezetében hirtelen lecsökkenhet a látástávolság. Az északi-északnyugati szelet többfelé erős, helyenként viharos lökések is kísérhetik, így jelentősen romolhat a járművek menetstabilitása. Délután a nyugati, északnyugati tájakon szakadozottabb lehet a felhőzet, így errefelé a napos időszakokban érdemes lesz vezetés közben napszemüveget viselni. (forrás: Időkép)

  Csökkenő terhelés

  A következő napokban várhatóan csökkenni fog a pázsitfűfélék és a csalánfélék pollenkoncentrációja, jellemzően alacsony-közepes tartományban alakulhat. Helyenként közepes szinten lehet jelen az útifű és a hárs virágpora is. A kültéri allergén gombák spóraszáma sokfelé elérheti a magas-nagyon magas szintet. (forrás: Időkép)

  Ezek is érdekelhetik