természetvédők

2018.06.05. 14:00

Új turista utak és források várják a kirándulókat Somogyban

Újabb forrás újul meg hamarosan a Gyertyános Parkerdőben. A Természetvédő Turisták Somogyért Egyesület ugyanis kitakarítja és rendbe teszi a Négy testvér forrás mellett található Kőér forrást is.

Stanics Adrienn

Szabó László túravezető társaival közösen szeretné felújítani és rendbe tenni a vízfolyást, illetve annak környékét. – Rettenetes állapotban volt, nem lehetett magát a forrást látni, teljesen elborította a gaz és a növényzet – mondta Szabó László. – Több napot töltöttünk már itt társadalmi munkával, de a forrás falát is próbáljuk majd helyreállítani.

– A források remek lehetőséget adnak arra, hogy a turisták felfrissüljenek, megmosakodjanak, esetleg igyanak a vízből – tette hozzá Hevesi Zoltán, a TTSE tagja. – Itt azonban a hagyomány megőrzése a lényeg.

A kaposvári és a somogyi turistaegyesületek kiemelt feladata a megyét behálózó több mint ezer kilométer hosszú turistaútvonal karbantartása. Ennek érdekében az idén is folytatják például a jelzések festését.

– Somogy megyében sok helyen festünk jelzéseket – árulta el Balázs László, a Somogy Megyei Természetbarát Szövetség elnöke. – Több turistaegyesület segíti a munkánkat, hiszen országos összehasonlításban itt a második leghosszabb úthálózat. Ez azt jelenti, hogy az idén 140 kilométert fogunk festeni. Ennek egy része már elkészült. Ám az idén új túraútvonalakat is kijelöltünk, Hajmás környékén, a Csepegőkőhöz vezető ösvényt és Boronkán is újat festünk, ami a kék túrához kapcsolódik majd.

A Somogyban található források nagy része a Sefag Zrt. területén van. Közülük a tavaly bevizsgált Négy testvér forrás vize nem iható, csakúgy mint a Tókaji Parkerdőben lévőé. A környéken a Ropolyi erdőben csordogáló Dugás kút vize az egyetlen, ami emberi fogyasztásra alkalmas.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában