portya

2018.07.22. 07:00

A déli partot is dúlják a vaddisznók

A horgászok merítőhálójával fogtak be egy vadmalacot egy fonyódligeti nyaralónál, a fiatal állat azért tévedt be a kertbe, mert gyümölcsöket akart enni. Végül a berekben engedték szabadon. Ez csak egy történet a sok közül a balatoni vaddisznó kalandok közül.

K.G.

Néhány napja a Balaton-felvidéken kószáló vaddisznó kondákról érkeztek hírek arról, hogy az állatok jelenléte már-már a turistákat is zavarja. A déli parton talán nem akkora a gond, de ott is előfordulhat, hogy vaddisznókkal futhat össze a hajnali órán a szállására igyekvő vendég. A nyaralótulajdonosoknak is sok a baja a vaddisznókkal és a hátrahagyott nyomaikkal. Hatalmas túrások a kertben, felszakadt drótkerítés bosszantotta egy balatonlellei ingatlan tulajdonosát és a szomszédait. Kezdetben arra gyanakodtak, hogy a nádas felől egy borz látogat el időnként errefelé, mert látták is a csíkos hátú állatokat. Később jöttek rá, hogy valójában vadmalacokkal van dolguk. Azonban megoldást nem találtak, hogyan lehetne elűzni.

– Nem egyedi a történet, valóban sok jelzés érkezik az önkormányzathoz, hogy vaddisznók és rókák merészkednek be a lakott területekre – erősítette meg a hírt Kenéz István, Balatonlelle polgármestere. – A Mátyás király utca és a Takács Sándor utca tájékáról, a berekkel szomszédos területekről több bejelentés is érkezett korábban. Azonban önkormányzati szinten nem lehet kezelni ezt a problémát. Annyit tudunk tenni, hogy a lakókat az illetékes vadásztársasághoz irányítjuk. Azonban belterületen nem lehet kilőni a vadakat.

A lakók szerint a balatoni önkormányzatok és a vadásztársaságok egymásra mutogatnak. A felelős vadásztársaságok igyekeznek segíteni, de tudomásul kell venni, hogy együtt kell élnünk ezzel a problémákkal. Ez Tavaszi József, az ordacsehi Csehi-Imrédi vadásztársaság elnökének a véleménye. A vadak ugyanis, ahogy az urbanizáció veszélyezteti az életterüket, egyre inkább az emberek közelébe húzódnak. Valóban tilos belterületen söréttel vagy golyós puskával irtani az állatokat, de ez nagy felelőtlenség is lenne. Ehelyett riasztani és csapdázni kell a vadakat, így kordában tartható a jelenlétük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában