vakáció

2018.07.05. 20:00

Nyári napközi: sok szülőnek ez az egyetlen lehetőség

Focizó fiúk, állatokat rajzoló lányok és homokból várat építő legkisebbek. Megnyitotta kapuit a toponári általános iskolában a nyári napközi. Több mint száz gyerek érkezett az első turnusban. Sok dolgozó szülőnek ez az egyetlen megoldás, hogy a nyári szünidőt megoldja gyermekének.

Góz Lilla

Ny‡ri napkšzi

Az egyik fiú magyar mezben reggeltől estig rúgja a bőrt a toponári nyári napköziben. Argentína a nagy kedvence, nekik szurkolt a labdarúgó világbajnokságon. – Két hetet töltök a nyári napköziben, szeretek itt lenni. Júliusban megyek még Erzsébet-táborba, vízilabdatáborba és nyaralni a családdal – mondta Maximilián. Társa Józsika több hetet tölt a napköziben, szeret kézműves foglalkozáson részt venni. Neki ez a nyaralás.

Annamari egy hónapot tölt Toponáron. Azt mondta: sok jó program van a napköziben, ha vége lesz, akkor otthon lesz és a nagymamánál. Gabi első óta táborozik, most hetedikes lesz. – Csak az utolsó héten nem leszek, minden évben több hetet töltök itt. Imádom ezt a helyet – tette hozzá Gabi.

 

– Hétfőn kezdődött a nyári napközi Toponáron – mondta Gelencsér Zsolt. A táborvezető hozzátette: a kaposvári tizenkét általános tagiskola diákjai öt héten át vehetnek részt a programokon. Napi háromszori étkezést biztosítanak, valamint kézműves, sportprogramokat, sorversenyeket szerveznek. A napközisek között van elsős és hetedikes is.

– Nagyon nagy rá az igény, sok szülő nehezen tudja megoldani a szabadságolást, nincs nagyszülő, rokon, csak ez az egyetlen lehetőség marad számukra, hogy több hétre megoldják gyermekeik szünidejét – tette hozzá Gelencsér Zsolt. Megjegyezte: a nyári táborokat a szülők lehetőségeikhez mérten igyekeznek választani, hogy a gyermekek ne egyedül, felügyelet nélkül legyenek otthon.

A pedagógusok szerint az is fontos, hogy a gyerekek a nyarat ne elsősorban tanulással, hanem aktív kikapcsolódással töltsék. Toponáron próbálják az öthetes napközit színesebbnél színesebb programokkal feldobni. Jövő héten légvár várja a gyerekeket, a Fekete Hollók Lovagrend pedig középkori fegyverbemutatót tart majd, s az íjászattal ismerteti meg a gyerekeket.

A megyében széles a táborválaszték. Akad olyan tábor, ami testvér kedvezményekkel együtt 5-8 ezer forintba kerül egy fő részére, de van olyan is, amiért akár százezer forintot is elkérnek a szervezők. A legtöbb tábor árai átlagosan 15 és 25 ezer forint között mozognak. A kaposvári önkormányzat harmincadik éve biztosítja az iskolásoknak az ingyenes nyári napközit, ahová hetente átlagosan 120–140 diákot várnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában