minőségi terto

2018.08.25. 15:30

Balatoni dolce vita sült keszeggel és olaszosan is

A minőségi vendéglátásnak és a retro hangulatnak is helye van a Balatonnál. Ezt bizonyítja a lellei Sanyika halsütője, vagy éppen az olasz ízekkel csábító Pavilon.

Koszorus Rita

Fotó: Lang Róbert

Újragondolták és megreformálták az egykori balatonboglári szövetkezeti italboltot, ahol az olasz lezserség és a balatoni retro találkozik. Két éve nyitott a Pavilon, azóta egyre nő a hamisítatlan olasz ízek szerelmeseinek tábora. – Az idén már májusban kinyitottunk és szeptember közepéig maradunk – mondta Antal-Tizedes Róbert üzletvezető. – Nápolyi típusú pizzát készítünk, nincs benne sem cukor, sem olaj, jövőre pedig nem is élesztővel fogjuk készíteni, hanem kovásszal.

Tudatosan igyekeztek a tulajdonosok valami egyedit varázsolni a Balatonhoz, amely elüt a többitől, s nem konkurál más éttermekkel. A Pavilonnal nehéz is lenne felvenni a versenyt, hiszen olyan egyedi hangulata van a helynek, amelyet sehol másutt nem tapasztalhatunk. A mozaikos padló, a gondosan kiválasztott kiegészítők, a vidám színekkel festett székek és pult. Mind a hetvenes éveket idézik, az ízek pedig elrepítik a vendéget Itáliába. – Ismertem ezt a helyet – mondta Antal-Tizedes Róbert. – Egyszer aztán erre bicikliztünk a feleségemmel, megérdeklődtem kiadó-e. Aztán úgy döntöttem, azt viszem tovább amihez értek.

Róbert és felesége, valamint húga 20 éve élnek és dolgoznak Olaszországban. Könnyed olaszos ételek szerepelnek az étlapon, kevesebb, mint amit megszokhattak a vendégek, de azok mindig frissek. – Legtöbbször csak asztalfoglalással tudunk működni – mondta Krizbacher Zsófia, Róbert húga. – Tehát annyira sokan jönnek, hogy muszáj ezt így megoldani.

– Ha valaki jól csinálja, ügyes és ért a szakmához, kedves a vendéghez, nem veri át őket és még jó a konyha is, akkor működik itthon is – húzta alá Antal-Tizedes Róbert. – Nekünk valahogy az elejétől jól ment. Jövőre szeretnénk fagyival bővíteni a kínálatot, egy fagylaltos kocsiból fogjuk árulni az édességet.

Fotó: Lang Róbert

A Nádfedelesből megismert legendás halsütő és halászléfőző új helyre költözött az idén, a balatonlellei főtérre. A váltás nemhogy nem viselte meg az üzletet, de az idén a Balatoni Nyár szavazásán az Év Halsütője lett. – Az hogy a Balatoni Nyár szavazásán az Év Halsütője lettünk sokkal több vendéget hozott, új arcok is betérnek hozzánk – mondta Szalai Sándor, a Sanyika Halsütő tulajdonosa. – Nagyobb helyen vagyunk az idei évtől, emiatt is sokkal többen térnek be.

Halat csak hagyományosan

Az új helyen is az eredeti balatoni ízekkel várja a Halsütő a vendégeket, s csak kiváló sült hal kerül a tányérra. – Tenyésztett halakat forgalmazunk és kínálunk a vendégeknek – magyarázta Szalai Sándor. – Úgy látom, a nyári szezonban fogyasztják a legtöbb halat a turisták, szerencsére sokan nálunk. A jól elkészített sült hal titka, a hagyományok alkalmazása, mivel én semmilyen túlfűszerezést nem alkalmazok. Csak paprikás, borsos lisztet használunk 15 éve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában