zene, tánc

2018.08.27. 18:17

Felhőtlenül szórakoztak kicsik és nagyok a jutai falunapon

Remek műsorok és pihentető kikapcsolódás: emlékezetes nyárzáró falunap kerekedett a hétvégén Jutában. A kulturális programokon kívül hastánc bemutató, koncert, tombola és kiállítás tarkította az egész napos rendezvényt. Mely a hármas szám jegyében telt el: felavatták a bölcsődét, átadták a futópályát, s bemutatták a megújult idősek nappal ellátóhelyét.

Harsányi Miklós

– A szemünket egy pillanatra sem vesszük le a remekműről – mondta Kornya Csaba, aki barátjával, Stadler Györggyel vett részt a főzőversenyen. – A nagyjából 20 kiló pacal és a hat kiló füstölt szalonnán kívül rengeteg zöldséget, s némi fűszert is felhasználtunk. Szívvel-lélekkel főzünk, és van egy remek bevált receptünk: reméljük, a szerencse most sem hagy el.

Csirkepaprikás, chilis bab és rotyogós csülkös káposzta cuppantott tejföllel: ez is rotyogott a kondérban, ígéretes illatfelhő lengte be már délelőtt a sportpálya környékét. A séfek kitettek magukért, s látszott, gondját viselik a népes vendégseregnek. Mátrai Gábor és csapata annyi körmös csülköt készített, hogy abból akár 70 ember is jól lakhatott. Barátok, ínycsiklandozó ételek és szórakoztató műsorok: sokak szerint egy falunapon aligha kell ennél több. Egymás után érkeztek a családok, bőven volt látnivaló, több látogató azt mondta: talán soha nem volt ilyen gazdag a falunapi felhozatal, mint ezúttal. A Pesti Művész Színház gyermek előadása után a Füred Rock Szín Kör előadóinak tapsolt a közönség: népszerű operett darabok, örökzöld filmzenék és a közismert magyar nóták méltán elismerést arattak. Eközben újabb vendég kapcsolódtak a programba: Pászti Péter korábban Jutában, most Budaörsön él, szülei jelenleg is a községben laknak. A fiatalember négy és fél éves leányával látogatott ki a falunapra, s remekül érezte magát.

– A mesehintából nehéz kiszállni, valószínű lesz még egy-két körünk – nyugtázta mosolyogva a 38 éves Szabó József, aki kislányával érkezett. – Itt minden a gyerekekről szól: ugrálóvár, körhinta és játszóház is várja őket. Mindegy ingyenes, remekül szórakozunk, s szerencsére az időjárás is kegyeibe fogadta az ünneplőket.

Fülbemászó zene, poénos szöveg: nagy várakozás előzte meg az Irigy Hónaljmirigy fellépését. A falunapra meghívták a Hajdina kulturális egyesületet, majd a Menta hastánc bemutatóját tekinthette meg a közönség, ezután a Heart and Soul Együttes csapott a húrok közé. A tombolasorsolás előtt Kiss Dani, azt követően Dankó Szilvia énekes mutatta meg tudása legjavát, s ahogy azt a jutaiak megszokták, a Forever Live Band közreműködésével utcabál zárta a vasárnap hajnalig tartó falunapot.

Vonzó és barátságos környezet

– Van ok az ünneplésre – hangsúlyozta Major János, Juta polgármestere. – Úgy vélem, hogy a három új létesítménnyel maradandót alkottunk. Ha apránként is, de következetesen végig visszük azokat a régóta dédelgetett terveket, amelyeket közösen fogalmaztunk meg. Községünk érdeke, hogy a jövőben is folytassuk a fejlesztéseket, meggyőződésem, ez a tartós siker titka. Legyen szó bármilyen településről, csak az a falu vagy város boldogul, amelyik határozottan kiáll saját érdekei mellett. Lehetőségeinkhez mérten mindent megteszünk, hogy településünk minél vonzóbb, barátságosabb legyen: a fiatalok csak így maradnak itthon.

Bölcsődét is avatottak Jutában

Valóra vált a kisgyermekes szülők álma: ünnepélyes keretek között avatták fel az új bölcsődét. Az önkormányzat közel négymillió forintot fordított a létesítmény kialakítására, s a szakemberek ígéretet tettek az intézmény hosszú távú fejlesztésére is.

Bíró Norbert, a megyei közgyűlés elnöke és Major János, Juta polgármestere adta át a bölcsődét, ahol három szakember hét kisgyermekről gondoskodik.

– Időben kell gondolnunk a jövőre: a családoknak olyan körülményeket igyekszünk teremteni, amely megfelel az elvárásuknak – emelte ki a polgármester. – Elkötelezettek vagyunk a fejlesztés érdekében, meghatározónak ezt a szakterületet. Döntően önerőből fedeztük a beruházás költségeit, s mintegy 1,4 millió forint pályázati forrást is felhasználtunk. Remélem, a falu összes lakóját örömmel tölti el az új létesítmény és idővel a mostaninál is több kisgyermeket hoznak majd a jutai bölcsődébe.

Az ünnepségre érkező gyerekek pillanatok alatt kipróbálták az új játékokat: Györfi-Kozári Kata kislánya, Lili is bölcsis. A fiatal nő szerint igazi gyermekbarát környezet várja a legkisebbeket és az elégedett szülők örömmel hozzák bölcsibe a kisfiúkat és a kislányokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában