útmutató

2018.08.04. 17:30

Vadkár: egyértelmű szabályozást vár a vadász és a szakértő is

Objektív felmérés, gyorsabb, korrektebb vadkárrendezés a célja az országos vadkárfelmérési útmutató kialakításának. Ez Somogyban is számos vitás ügyet oldhat meg a jövőben.

Koszorus Rita

File name :DSC_0214.JPG File size :1.2MB(1299072Bytes) Date taken :2004/09/27 15:09:21 Image size :2000 x 1312 Resolution :300 x 300 dpi Number of bits :8bit/channel Protection attribute :Off Hide Attribute :Off Camera ID :N/A Camera :NIKON D1H Quality mode :FINE Metering mode :Matrix Exposure mode :Manual Speed light :Yes Focal length :20 mm Shutter speed :1/125second Aperture :F10.0 Exposure compensation:0 EV White Balance :Auto Lens :18 - 35 mm F 3.5 - 4.5 Flash sync mode :Normal Exposure difference :+0.5 EV Flexible program :No Sensitivity :ISO400 Sharpening :High Image Type :Color Color Mode :Mode I(sRGB) Hue adjustment :3 Saturation Control :N/A Tone compensation :Normal Latitude(GPS) :N/A Longitude(GPS) :N/A Altitude(GPS) :N/A

Az országban keletkezett vadkár több mint fele a Dél-Dunántúlon realizálódik, negyede pedig Somogy megyében. Folyamatos ellentét vadászok és földhasználók között a vadkár kérdésében. A régióban – így Somogy megyében is gyakran – tevékenykedő Gálos Csaba szakértői tudására ott van szükség, ahol már odáig eszkalálódott a vita, hogy egyáltalán nem tudnak dűlőre jutni.

– Sokszor maga a vadkár léte az alapvető kérdés – mondta Gálos Csaba, igazságügyi szakértő. – Vagy elismerik vagy nem, ezután pedig a mértékében nem tudnak megegyezni. Persze hallottam olyan helyekről is, ahol nem foglalkoznak a vadkárral, s olyannal is, ahol éves átalánydíjban egyeznek meg, s ezt rendszeresen újratárgyalják.

Gálos Csaba szerint az egységes protokoll nagyban segítené a munkát, hiszen nem minden szabályozott. – Semmilyen információval nem rendelkezünk arról, mi várható az egységesített vadkár protokollal kapcsolatban – húzta alá a vadkárszakértő. – De már nagyon régen meg kellett volna jelennie, mivel a törvény is hivatkozik rá. Van sok részlet, amely tág értelmezési határokat ad, talán ebben is rejlik az egyik hiányosság. Amit sokan várnak, hogy egyértelművé válnak a vadászati törvényben foglalt megfogalmazások. A törvény ugyanis feladatköröket határoz meg a vadgazdálkodói és földhasználói oldalon és, ha valaki ezeknek nem felel meg, akkor számára kell megállapítani vadkárt. De megosztásról szó sincs. Pedig a polgári jog alapján a kártérítést a felelősség mértékének megfelelően kellene súlyozni.

De jó volna egy egységes módszertan is: adott növény esetében, hogyan kell megállapítani a vadkárt. Most ugyanis többféle módszerrel dolgoznak a szakértők.

Ezt egyébként ildomosnak tartaná Udvaros Zoltán látrányi gazdálkodó és egyben vadász is. – Teljes mértékben szerintem nem lehet felmérni a vadak által okozott kárt – fogalmazott Udvaros Zoltán. – De a vadkárfelmérők módszerei eltérőek és általában az a baj, hogy vagy a gazda felé hajlik, vagy a vadgazda irányába. Jó lenne, ha ez megszűnne és objektív lenne a felmérés.

Gálos Csaba szerint a vadkárszakértő akkor végez jó munkát, ha sem a gazda, sem vadgazdálkodó nem elégedett. – Vannak olyan vadkárbecslők, akik nem szakértők – hívta fel a figyelmet a régióban dolgozó igazságügyi szakértő. – Ők azok, akik vagy bemennek a táblába, vagy nem és aztán mondanak valamit. Ezt nem tekintem vadkárbecslésnek, az egy matematikai művelet. Nem arról szól, hogy messziről ránézünk valamire és valamit mondunk, ez a saccolás.

Várhatóan hónapokon belül megjelenik az egységes vadkárfelmérési útmutató, amely új alapokra helyezi majd a vadkár felmérését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában