vasfegyelem

2018.09.25. 11:30

Kábítószerkereső kutya is razziázott a börtönben

Egy időben tartottak razziát az összes hazai börtönben: Kaposváron egy SIM-kártyát is találtak a büntetés-végrehajtási intézet munkatársai. A somogyi rendvédelmis akciót a kábítószer-kereső kutya is segítette.

Harsányi Miklós

Az országos akcióban a büntetés-végrehajtás szakemberei több mint négyezer zárkát és közel 17 ezer fogvatartottat vizsgáltak át. Tiltott tárgyakat – jellemezően mobiltelefonokat – kutattak fel a szakemberek.

– A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának felkérésére a műveletben most először vettek részt a Készenléti Rendőrség valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai is – közölte Orosz Zoltán, a BVOP szóvivője. – A rendőrök az intézkedések biztosításában működtek közre, míg a NAV kábítószer-kereső ebei a büntetés-végrehajtás kutyás szolgálatát erősítették. Az országos biztonsági vizsgálat eredményeként közel 90 tiltott tárgyat foglaltak le a fogvatartottaktól.

A Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága irányította a műveletet, mely egy időben indult az ország valamennyi börtönében. Megyénkben is sikeres volt a razzia: a kaposvári BV-Intézetben a SIM-kártyán kívül egy telefon headsetet találtak. A helyi BVOP dolgozók munkáját egyébként a megyei rendőr-főkapitányság kábítószer-kereső kutyája is segítette. Lapunk kérdésére – miszerint milyen tiltott tárgyat fedeztek fel az elmúlt időszakban a kaposvári börtönben – Orosz Zoltán szóvivő közölte: 2018-ban két tiltott mobiltelefon került elő, míg a személyi állománynak az idén eddig hat esetben sikerült megakadályoznia az illegális tárgyak eljuttatását a fogvatartottaknak.

Csomag csak engedéllyel

A fogvatartottak csak engedélyezett személyektől kaphatnak csomagot és levélküldeményt. Megírtuk: egyesek mégis megkísérlik a tiltott tárgyak bejuttatását, 2017-ben 18 mobiltelefon célba érését akadályozta meg a börtön személyzete. Kétszer ismeretlen eredetű növényi származékot rejtettek a csomagban érkezett tárgy belsejébe. A csomagküldésre vonatkozó módosított jogszabályok július elsején léptek hatályba. Fontos változás, hogy az elítélt kapcsolattartója az élelmiszert, a tisztálkodási szert, a dohányterméket tartalmazó csomagot az ellenérték megfizetése mellett a bv-intézet területén működő, a személyes szükségletekre fordítható összeg levásárlására kijelölt üzletben állíttathatja össze.

 

 

 

 

 

 

(Képünk csupán illusztráció, nem az akcióban aktívan közreműködő ebet ábrázolja unka közben. Egy másikat.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában