Helyi közélet

2018.10.07. 18:29

Beregi halétel aratott a balatoni halfesztiválon

A beregi horgászok tradicionális étele, a kapros-káposztás rakott harcsa újragondolt és streedfoodosított verziója lett a győztese a Siófoki Halfesztivál gasztronómiai versenyének. Péntektől vasárnapig a halról szólt minden az 50 éves Siófokon, ahol a hatodik halfesztivált rendezték a hétvégén.

Kolumbán Tünde

Erős volt a gasztrovonal idén a Siófoki Halfesztiválon, ahol három napon át a legkülönbözőbb halfajok kerültek a fesztiválozók tányérjára a legkülönbözőbb elkészítési formában. Az ízek a háromból két napon át versenyeztek. Előbb szombaton a város civil szervezetei főztek és kínáltak halas étkeket a közönségnek, vasárnap pedig az árusok friss fishfood versenye zajlott, amire kilenc egység nevezett. Változatos volt a felhozatal: halmuffinnal, tonhalas lepénnyel, hekk burgerrel is neveztek az indulók.

 

A streetfood, vagyis a utcán is könnyen fogyasztható ételek versenyében a szakmai zsűri a harmadik legjobbnak a Grillkirály haltepertőjét értékelte, míg a második helyre a Siófoki Szakképzési Centrum Krúdy Gyula Szakgimnáziumának legújabb kreációját helyezték. A Krúdysok a tavalyi halacsinta után ezúttal egy újragondolt lángossal rukkoltak elő. A „Krúdy harcsavarázs” nevű étel egy kapros-túrós lángos tésztába töltött harcsapaprikás, amit olajban sütöttek ki.

Ugyan csak fél ponttal, mégis egy tiszai étel diadalmaskodott a versenyben. A legízletesebb halas finomság a kisvárdai Kuruc csárda kapros-káposztás rakott harcsája lett. – Az Észak-Magyarországi horgászok tradicionális étele ez – avatott be a győztes étel történetébe a díjat átvevő Galambos István. – Régen, amikor a horgászok bementek a nádasba pecázni, csak savanyított káposztát és aludttejet vittek maguk. Megfogták a lesőharcsát, megsütötték és összerakták a káposztával illetve a kapros aludttejjel.

A zsűriben szereplő Szulák Andreának annyira elnyerték a tetszését a dobogós halételek, hogy biztos benne: otthon mindegyiket el fogja készíteni. Az ítészek egyébként leginkább a friss ízeket és a kreatív tálalást keresték a versenybe küldött finomságokban. Pintér Károly, a Kempinsky executive séfje elismerően nyilatkozott a mezőnyről, azt viszont harmadik zsűritársával, a barbeque király Baricza Józseffel együtt hiányolták, hogy a nevezők kevésbé adtak a tálalásra, ami egyre fontosabb a streetfood ételeknél is.

 

Az 50 éves Siófok idei halfesztiválja a gasztronómián túl is nagy sikert aratott a szervező Balaton-parti Kft. ügyvezetője szerint. Pintér Tamás azt mondta, a nappali programokra is sokan voltak kíváncsiak, de a szombat esti Bikini koncertre úgy megtelt a városközpont, hogy egy gombostűt nehéz lett volna leejteni. Az 50 éves Siófok rendezvényeinek sora ezzel még nem ért véget, a hal után novemberben a liba játssza majd a főszerepet a város főterén.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában