korszerűbb telep

2018.10.24. 15:26

Biogázt állítanak elő a szennyvíziszapból

Javában zajlik a beruházás a kaposvári szennyvíztisztító telepen. A munkálatok egynegyedével már végeztek a szakemberek.

Marosi Gábor

– Ez egy jelentős, hatmilliárd forintos fejlesztés, amely a Németh István Program keretében valósul meg – fogalmazott Szita Károly Kaposvár polgármestere. – A kaposvári szennyvíztelep 1990-ben épült, akkor még a 28 évvel ezelőtti színvonalat maximálisan kielégítette, de ma már nem ez az állapot fogad bennünket. Ezért döntöttünk úgy, hogy egy nagyon jelentős szennyvíz-rekonstrukciós programot hajtunk végre.

– Ennek kapcsán olyan környezetvédelmi beruházásokat és intézkedéseket teszünk, melyek eddig nem voltak a telepen – folytatta Szita Károly. Egyrészt magasabb lesz a tisztítási fok, másrészt a szennyvíziszap hasznosításán változtatunk. Az iszapból energiát állítunk majd elő, mégpedig biogázt, ami a szennyvíztisztító telep energiafelhasználásának 50-60 százalékát biztosítja – fogalmazott Kaposvár polgármestere.

Szita Károly hozzátette: a környezetvédelmi fejlesztés mellett azért is szükséges a beruházás, hogy továbbra is Kaposváron legyen az országban a legolcsóbb szennyvízdíj.

– Kaposvár mellett tizenhét település szennyvize folyik a telepre – hangsúlyozta Genczler István, a KAVÍZ Kft. ügyvezetője. – Csaknem 80 ezer ember és tízezer vállalkozás szennyvizét kezeljük. Naponta 12-14 ezer köbmétert, évente pedig három és fél-négymillió köbmétert tisztítunk meg, ami nagy mennyiségnek számít egy ilyen régióban.

A korszerűbb szennyvíztisztító telep várhatóan 2020 augusztus végére készül majd el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában