agymenők

2019.02.19. 17:25

Cél, hogy vállalkozás szülessen egy jó ötletből

Bepillantást nyertek kedden a kaposvári egyetemisták abba, mit is jelent a startup. Több alkalmas workshopon ismerkedhetnek meg azzal, hogyan lehet egy ötletből vállalkozást építeni, s mi jellemzi az újonnan alapított, nagy növekedési potenciállal rendelkező, innovatív vállalkozásokat.

Gyeszát Zsolt

Az INPUT Program és a Kaposvári Egyetem együttműködése révén már korábban létrejött Kaposvári Startup Lab indította az Ötletből vállalkozás című workshop-sorozatot. Ennek első állomására látogatott el érdeklődőként a 22 éves Wilmek Dávid is. A kereskedelem és marketing szakos hallgatónak több ötlete is van, melyekre startup vállalkozást építene a jövőben. Egy okosórán és egy bluetooth hangszórón dolgozik, és zenei szoftverek is szerepelnek a terveiben. Van ezek között olyan is, amin több társával együtt munkálkodik. Az ötletek némelyikéből már van kézzel fogható darab. – Dolgoztam már pár helyen, s rájöttem, hogy nekem inkább valami olyanra van szükségem, ahol jobban ki tudom fejezni a kreativitásomat – mondta Wilmek Dávid. – Erre a legjobb a startup. Motiváció van benne, az embernek mindent meg kell tanulnia, ami szükséges lehet egy kész termékhez. Én így kezdtem el foglalkozni például az elektronikával és a háromdimenziós tervezéssel is.

Kovács Márton, az INPUT Program kaposvári startup-koordinátora elmondta: arról is szólnak a workshopok alkalmain, hogyan lehet egy ötletből vállalkozást felépíteni vagy hogyan kaphat az ember valós piaci visszajelzéseket egy ötletről. Így kiderülhet, mi az, amivel érdemes piacra lépni. A szakembertől megtudtuk: habár Budapest még mindig vezető szerepet tölt be, Somogyban is vannak már startup vállalkozások. Van olyan is, ami egyelőre csak ötlet szintjén létezik. Az INPUT Program azért jött létre, hogy a vidéki egyetemi városokban is bevezessék a startup szemléletmódot, felfedezzék és segítsék az ötletgazdákat akár nemzetközi piacra jutásban is.

 

Konkrét ötletekre számítanak

Szigeti Orsolya, a Gazdaságtudományi kar dékánja elmondta: más fiatalokhoz hasonlóan a Kaposvári Egyetem hallgatói is sok ötlettel rendelkeznek. Így fontosnak tartották, hogy az egyetem is csatlakozzon egy olyan rendezvényhez, mely akár egy-egy elképzelés megvalósulását is segítheti. Mint kérdésünkre elmondta, ez egy négy alkalmas, az érdeklődők előtt nyitott sorozat. A kar dékánjától azt is megtudtuk: abban bíznak, hogy a negyedik alkalom végén lesznek olyan ötletek, melyek akár ténylegesen is megjelennek és megvalósulhatnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában