energiahatékonyság

2019.02.11. 17:30

Bárdudvarnok is bekerült a tanyafejlesztési programba

Kétszer annyi pénzhez juthatnak a tanyások: a tavalyi évhez képest duplájára, vagyis összesen 2,4 milliárd forintra emelkedett a Tanyafejlesztési Program keretösszege 2019-ben, közölte az Agrárminisztérium.

Kovács Gábor

A cél, hogy a programhoz pedig minél több tanya, illetve tanyai gazdálkodó csatlakozzon. A mintajellegű, követhető megoldásokat és a jó példákat igyekeznek támogatni. A program elsődleges kedvezményezettjei a gazdálkodó tanyák, illetve a szociálisan hátrányos helyzetben lévő tanyasiak.

Évek óta küzd Bárdudvarnok, hogy bekerülhessen a tanyafejlesztési programba. Tizenhárom településrész van a községben, s még ennél is több temető, valamint 34 buszmegálló. Tanyagondnoki szolgálatot működtetnek, ennek segítségével szállítják a gyerekeket iskolába s óvodába, hordják ki a szociális étkeztetést, viszik az időseket orvoshoz, hozzák a gyógyszereket, segítenek a bevásárlásban. Régóta várják, hogy tanyás szerkezetű településnek ismerjék el őket.

Bíznak benne, hogy nemcsak keretösszeg emelkedik, hanem az önkormányzatok számára kibővítik a bejutási lehetőséget, ebben reménykedik Mester Balázs polgármester. A tanyafejlesztési támogatással azt szeretnék elérni, hogy a bárdudvarnoki külterületeken javuljon az egészséges ivóvíz szolgáltatása.

Az energiahatékonyságot növelnék a tanyákon

Magyarországon jelenleg körülbelül 300 ezer ember él külterületeken, azaz aprófalvakban, zártkertekben vagy tanyákon, az ő életkörülményeik javítására indította el a kormány ezt a programot. A tavaly decemberben megjelent pályázati felhívásokra a támogatási kérelmeket január 28-tól ki lehet tölteni, a véglegesítésre és a benyújtásra pedig február közepéig van lehetőség. A vidékfejlesztési program hétéves működése során már kétezer pályázat részesült pozitív elbírálásban, amely több mint 8,9 milliárd forint megítélt támogatást jelent. A programmal a tanyák infrastrukturális fejlesztését, valamint az ott élők helyben maradását kívánják előmozdítani. A kis léptékben megindított infrastrukturális fejlesztésekkel növelhetik az energiahatékonyságot, valamint a tanyás térségekben élők életminősége is jobb lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában