fotók

2019.03.16. 20:00

Levesbe, sajtba és kolbászba is került medvehagyma

Burger, kolbász, leves és sajt – mindez medvehagymával ízesítve. A szombat a tavasz kedvenc növényéről szólt a kaposvári nagypiacon. Aki nem ismerte a medvehagymát, az is kíváncsian próbálta ki a különleges ízvilágot.

Góz Lilla

– Ez nagyon finom, sosem ettem ilyen levest – dicsérte az egyik vásárló a medvehagymás–csicsókás levest. Aki kedvet kapott, az megkaphatta a receptet is Fodor Istvántól, aki régóta gyűjti a gyógynövényt a zselici erdőkben. Azt mondta: a medvehagymának nagyon jó vérhígító hatása van és C-vitaminban is gazdag.

– Nagyon sokrétű a felhasználása, készülhet belőle saláta, főzelék, pogácsa vagy krémleves – jegyezte meg Fodor István.

– Kétszer is ettem belőle, nagyon ízlett – mondta el Emília. A nyugdíjasnak nem ismeretlen a gyógynövény, szárítva és olajjal lezárva teszi el.

– Két évvel ezelőtti is van a spájzban, a világon semmi baja sincs – tette hozzá.

 

Még a kolbászba is medvehagymával volt ízesítve a kaposvári nagypiacon.

– Kicsit máshogy fűszereztük, hogy a megdinsztelt medvehagymát intenzívebben érezhessék a kolbászban – mondta el Babai Tamásné. A Jó Falatka Büfé tulajdonosa hozzátette: bátran kóstolnak az érdeklődők és még nem volt panasz a különleges ízvilágú húskészítményre.

A másik standon pedig medvehagyma pestot és salátát lehetett kóstolni.

– A pesto elkészítése nagyon egyszerű, négy dolog van benne: olívaolaj, sajt, dió és medvehagyma, ezeket nyersen összeturmixoltuk – sorolta az összetevőket a szennai Kalmár Dániel. Megjegyezte: vidéken nagyon sokan ismerik a gyógynövényt és évtizedek óta használják is.

Varga Éva pedig frissen sütötte grillsajtjait, amelyek maga készítette bazsalikomos bucikba kerültek bele. Medvehagymás dresszing, rukkola, azaz borsmustár és olajbogyó koronázta meg a pikáns ízvilágot.

– A medvehagyma bekerült a köztudatba, egyre többen fogyasztják, én csak szezonálisan készítek sajtokat ilyen ízesítéssel, fagyasztva, szárítva nem olyan az aromája – tette hozzá a töreki sajtkészítő, Varga Éva.

Soványné Nagy Zsófia férjével nem csak kínálta, hanem készítette is a sajtokat. A parenyica nyújtását mutatta be a vásárlóknak. Aki viszont szegedi halászléra és harcsapaprikásra vágyott, a piaci halbolt előtt a bográcsokból frissen kaphatta. A hatszáz adag nagyon gyorsan fogyott.

– Az alapja keszeg, kárász, harcsa, csuka és ponty. Irdalt pontyfilé és szeletek vannak még benne – mondta el Kovács Csaba üzletvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában