gyerekzsivaj

2019.10.11. 11:30

Várólistás bölcsődék: sorra nyitnak a falvakban, de ez sem elég

Gombamód épülnek a bölcsődék megyeszerte, de az igény még ennél is nagyobb: már várólisták vannak az új intézményekben. Van olyan település, ahol háromszoros a túljelentkezés. Sok somogyi faluban már a bővítést tervezik.

Góz Lilla

Klapka utca, bölcsöde.

Fotó: Bús Csaba

Gyerekzsivajtól hangos a kéthelyi bölcsőde, szeptemberben nyitották meg és néhány napon belül már mind a 12 helyet betöltötték.

– A pályázat beadása előtt a teljes lakosság körében végeztünk egy felmérést, hogy igénylik-e bölcsőde kialakítását, s egyértelműen támogatták a kezdeményezést – mondta Molnár Balázs, Kéthely polgármestere. Hozzátette: bő egy hónapos működésük óta már 3 gyermek várólistás, ezért a bővítésen gondolkodnak. A bölcsődét 120 millió forintból alakították ki.

Kaposszerdahelyen 2012 óta működik minibölcsőde, amelyet a családi napköziből alakítottak ki. A falun kívül a környékbeli településekről, valamint Kaposvárról is hoznak hozzájuk gyermekeket.

– Hét gyermeket tudunk elhelyezni, de háromszor ennyi a jelentkező, ezért gondolkozunk a bővítésen – mondta el Prépost László polgármester.

150 millió forintból épül bölcsőde Böhönyén. A négyszáz négyzetméteres épület jelenleg szerkezetkész állapotban van, a tervek szerint március végén vehetik birtokba a gyerekek.

– 2016-ban pályázott az önkormányzat bölcsőde építésére – mondta Zsoldos Márta Piroska polgármester. – A szülők igénylik, hogy előbb vissza tudjanak menni dolgozni.

– Mivel több édesanya is élne ezzel a lehetőséggel, ezért 24 gyermeket befogadó bölcsőde kialakításában gondolkodunk – jegyezte meg Böhönye polgármestere.

Több bér a dajkáknak, nagyobb hely a csöppségeknek

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkárságának adatai szerint 2010 óta több mint másfélszeresére nőtt a helyek száma, jelentősen emelkedett a bölcsődei dolgozók bére és az önkormányzatok számára is nagyobb összeg áll rendelkezésre a bölcsődék működtetésére. Somogy megyében jelenleg több mint félszáz bölcsődei ellátást nyújtó intézmény közel ezer helyet működtet. Uniós forrásból 13 településen valósult meg fejlesztés, így 130 új hellyel bővült a megyei bölcsődei ellátás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában