elvárt jólét

2019.12.11. 11:30

Két számjegyű béremelés volna üdvös

A Magyar Szakszervezeti Szövetség képviselői megyénkben eddig négy cégnél vettek részt a 2020-as béremeléshez kapcsolódó megbeszélésen, s átlagosan 12 százalék körüli bérnövelésről tárgyaltak. 60 vállalkozásnál tízezer dolgozó érdekeit képviselik.

Harsányi Miklós

– Mindenkit izgalomban tart a bértárgyalás – mondta Svajda József, a Magyar Szakszervezeti Szövetség megyei vezetője.

– Helyi szakszervezetis kollégáimmal együtt valamennyi cégnél kedvesen fogadtak, kávéval kínáltak, ám amikor kiderült, hogy mekkora béremeléssel álltunk elő, akkor érezhetően már kevésbé volt oldott a hangulat. Helyenként nem lesz könnyű a tárgyalás, mivel számos ipari vállalkozásnál a két ünnep között nem dolgoznak, ezért csak közvetlenül karácsony előtt vagy januárban ülhetünk tárgyalóasztalhoz.

Az élelmiszeriparban 12 százalékos bérnövelést kértek kollégáim, a közlekedésben 15 százaléknyi emelést szorgalmaztak, s ekkora mértékű bérnövelést szeretnének egyes kommunális szolgáltatással foglalkozó cégeknél is. A Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának szerdai ülésén a 2020-as minimálbérről, valamint a garantált bérminimumról egyeztetnek. Svajda József hangsúlyozta: az országos gazdasági adatok alapján lehetőség van a két számjegyű minimálbér, illetve garantált bérminimum emelésére.

 

Új alapszervezetek Somogyban

– A napokban is azt tapasztaltam, hogy több cégvezető cafeteria helyett inkább az alapbért emelné jobban – mondta Svajda József. – Ez több okból is előnyös lehet a dolgozóknak, mivel ebből számítják a nyugdíjat és a táppénzt, erre épül a következő évi béremelés.

A MASZSZ megyei vezetője rámutatott: manapság különösen fontos a dolgozók kollektív képviselete, s azoknál a cégeknél, ahol van alapszervezet, rendezettek a munkahelyi kapcsolatok. Somogyban az utóbbi két évben öt vállalkozásnál alakult egy-egy csoport, 2020-ban várhatóan kettőt hoznak létre, s a MASZSZ tíz településen működő nyugdíjas szervezeteihez közel 2000-en tartoznak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában