fejlődő vidék

2020.01.25. 11:30

Guláglakó rabok üzeneteire épül fel az új Kiscsiky

Júniusra tervezik a Kiscsikynek nevezett nyári színház és vásárcsarnok átadását Imremajorban. A Balaton-Nagyberek zöld kapujában lévő kistelepülés turisztikai vonzereje ma egyre nagyobb. Az ötvenes években még nem volt ilyen vonzó, itt volt ugyanis a 401-es gulág, egykori lakói üzeneteit most fedte fel az építkezés.

Turbéki Bernadett

default

Csaknem hatvanszázalékos készültségi állapotban van a „Kiscsiky”.

– A júniusra tervezett átadás időpontját szeretnénk tartani – mondta Antics László, a Majorka Alapítvány alapítója. – A megszokott piac mellett tovább színesítenénk a nyarat az imremajori programokkal és ehhez kellenek az új épületek, a nyári színház és a vásárcsarnok. A felújításnak különleges színezetet adott az a pillanat, amikor az ötvenes években büntetésüket itt töltő gulágrabok üzenetét megtaláltuk.

A színházépület födémtartó betonelemeit egy néhány centis száraz agyagréteg borította. Ezt letisztították, és így találták meg azokat a rajzokat, amelyeket az egykori építkezők karcoltak a betonba. – Sokat sejtető, mesélő rajzok ezek, amelyek üzennek az utókornak az itteni életről – mondta Antics László. A betonba rajzolt mozdony olyan részletgazdag, hogy a szakavatottak még a típusát is meg tudják mondani: ez egy 424-es mozdony.

A Majorka Alapítvány képviselője szerint egy itt raboskodó mozdonyvezető rajzolhatta, a guláglakó rabok legszívesebben vonatra ültek volna, hogy innen elmeneküljenek. A rajzok az éhséget is megörökítették: nagy tál étel, egy hatalmas sült csirke és evőeszközök rajzolatával, illetve néhány pohár ábrázolása utal arra, hogy az itt kényszermunkára kötelezettek mire vágytak.

– Az alkotások mellett dátumokat is találtunk, amelyek 1951–1953 közöttiek. Van, ahol az alkotó is feltüntette nevét – mondta Antics László, aki mementót szeretne állítani az egykor itt dolgozóknak. A régi tárgyak számára kialakítanak majd egy sarkot, ahol ezeket a betonrajzokat is megtekinthetik a látogatók Vörös Géza óriási festményével együtt, amit szintén restaurálnak majd.

 

Állóhelyek a nyári színházban

Az imremajori nyári színház épülete az elképzelések szerint júniusra készülhet el. Az építkezést eddig nem hátráltatta semmi. A létesítményt mihamarabb használni is szeretnék, ez azonban jelenleg még nehézségekbe ütközik, mivel székek egyelőre nincsenek a kis színházhoz. Ezért újabb pályázatra készül az alapítvány. Antics László a Somogyi Hírlapnak azt mondta: ehhez éppen a legjobbkor érkezik számukra a napokban meghirdetett Falufejlesztési Program, amelyet kiterjesztettek civil szervezetekre is. Ha sikerrel jár az imremajoriak pályázata, akkor eszközökre és programokra költhetik majd a remélt támogatást.

Helyrehozzák

A korábban düledező épületet egy 2017-ben kiírt pályázatnak köszönhetően újítják fel a több mint 49 millió forintos támogatásból. A tetőre már a lemezcserepek is felkerültek az elmúlt hetekben, így az épületkomplexum egybefüggővé vált. Hogy a tervek szerint minden megvalósuljon, az építtető civil szervezet még hitelt is képes volt felvenni, hogy az elmúlt évben megemelkedett alapanyag- és munkaerőárakat utolérjék. A kitételt, hogy februárig a hatvanszázalékos készültség meglegyen, már bőven teljesítették. A tető, a mennyezet és födém rekonstrukciója után most éppen a vizesblokkok csatornázása készül. Hamarosan, a jó idő beköszöntével a külső szigetelésnek is nekiállnak majd, és a nyílászárók is a helyükre kerülnek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában