madárgondozó

2020.02.05. 09:00

Ölyveket ápolnak, vércséket védenek Drávaszentesen

Vörös vércséket, egerészölyveket és egy vadmacskát is ápolnak a Duna-Dráva Nemzeti Park drávaszentesi madárgondozó állomásán.

Góz Lilla

A madarakat áramütés érte, vagy autó sodorta el, gyógyításuk jól halad, van amelyiket a napokban szabadon is engedik. 2015 óta több száz madár fordult meg a drávaszentesi madárgondozó központban. Most két vörös vércse párt gondoznak.

– A madarakat áramütés érte és megsérült szárnyuk, sajnos a tojó összetörte a tojásokat, a hím pedig terméketlen volt, ezért párcserét hajtottunk végre, bízva abban, hogy így szaporodnak nálunk és az egészséges utódokat majd szabadon engedhetjük – mondta el Horváth Zoltán, a Duna-Dráva Nemzeti Park közép-drávai tájegységvezetője. Hozzátette: a gondozott madarak sérüléseik miatt nem alkalmasak már a szabadtéri önálló életre. A vörös vércse egyébként nem gyakori madár a környéken. Bő egy hónapja pedig két egerészölyv is bekerült a madárgondozó központba Babócsáról és Tótújfaluról.

– Az út mellett autók sodorták el a ragadozó madarakat, a gyepsáv és az aszfalt melege odavonzza a kisebb emlősöket, amelyekre vadásztak az ölyvek – mondta Horváth Zoltán. Mindkét madár rendbe jött, a gondozóik a napokban szabadon engedik őket. Az enyhe téli időjárás miatt könnyen találnak élelmet a ragadozó madarak.

– A kisebb rágcsálók szaporodásának kedvez ez az idő és mivel nincs hó, könnyen hozzáférnek a ragadozók – mondta el a tájegységvezető. Nemcsak madarakat, hanem egy vadmacskát is gondoznak. Az állatról először azt hitték, hogy házi macska, majd a Barcsi Természet- és Állatvédő Egyesület segítségével a Duna-Dráva Nemzeti Park drávaszentesi állomására került. A genetikai vizsgálat megállapította, hogy nem hibrid, hanem tiszta vérű vadmacska. A tervek szerint tavasszal engedik el.

Ezek is érdekelhetik