Járványügy Somogyban

2020.03.26. 14:00

Hazautazás elhalasztva: sok somogyi inkább nem tért haza

Aggódnak az itthoniakért és betartják a korlátozó intézkedéseket az Európa más országaiban maradt somogyiak. Sokuk nem tudott, egy kisebb részük nem is akart hazajönni, mert úgy gondolta, hogy a jelenlegi helyzetben az utazás a legnagyobb veszélyforrás. Elmondták: környezetükben is számos korlátozást vezettek be a koronavírusos megbetegedések csökkentésére, de sokan vannak, akik nem tartják be ezeket.

Góz Lilla

A lengyeltóti Gadácsi Szabolcs hat éve dolgozik Svájcban, Zürichtől 20 kilométerre. Munkája miatt maradnia kellett. Párjával jelenleg is naponta ingázik munkahelyére tömegközlekedéssel. Azt mondták, útjuk során alig találkoznak szájmaszkos svájciakkal. – A 65 év felettiektől kérik, hogy kerüljék a tömegközlekedést, mindenki azt várta, hogy bejelentik pénteken a kijárási tilalmat, de nem tették meg, pedig egy nap alatt háromezerrel nőtt a betegek száma – mondta el a lengyeltóti fiatal.

Hozzátette: náluk a betegek fele 50 év alatti. Azt tapasztalják, hogy nagyobb mennyiségű tartós élelmiszert halmoznak fel az idősebbek. – Már a reggeli nyitáskor nem lehet parkoló helyet találni a bevásárlóközpontoknál. Van olyan hely, ahol legfeljebb 100 embert engednek be és sorszámot adnak a vásárlóknak – mondta. – Wc-papírból egyszerre négy-öt csomagot visz mindenki, ezért szinte hiánycikk, de nagyon viszik az étolajat, a lisztet is, próbálják folyamatosan tölteni az elfogyott termékeket. Az éttermek többsége már csak kiszállítást vállal, bezártak az üzletek, egyedül az élelmiszerboltok és gyógyszertárak vannak nyitva. Munkahelyükön is korlátozásokat vezettek be. – A dolgozóknak 1,5-2 méter távolságot kell tartaniuk egymástól. A kormány bejelentette, hogy azoknak a vállalkozásoknak, amelyeknek komoly kiesésük van a koronavírus miatt, a bevételük 80 százalékát megtérítik – sorolta Gadácsi Szabolcs. Azt is elmondta: a helyi hírek mellett a hazai híreket is figyeli, nagyon aggódik az itthoniakért.

A buzsáki Kiss Orsolya Salz­burgban él párjával és két gyermekével. Mindketten a vendéglátásban dolgoztak, de március közepén megszűnt a munkahelyük. Orsolya munkanélküli lett, férjének a kormány a bére 80 százalékát kifizeti még három hónapig és a munkaviszonya is megmaradt. – Itt csak a munkába járás, a bevásárlás és a gyógyszerbeszerzés a megengedett, ezt a rendőrök ellenőrzik is – mondta el a buzsáki fiatal, aki a kisgyerekek miatt nem vállalkozott a hazautazásra. Azt tapasztalja, hogy a többség betartja a szabályokat. A boltok sincsenek lerabolva, folyamatosan töltik a készleteket. A napokban azt a tájékoztatást kapták, hogy április 13-áig karanténban kell lenniük.

Kifosztották az üzleteket, elsőként vásárolhat az ápolónő

– Már egy hete itthonról dolgozom – mondta a Londonban élő, somogyi származású Borongics-Tarró Bianka. – Itt is jelentősen kevesebb ember és autó van az utcákon. A tömegközlekedés csökkentett módban van, ami azt jelenti, hogy legtöbbször hétvégi menetrendet alkalmaznak. A boltokat gyakorlatilag kifosztották az emberek. Az üzletek előtt kígyózó sorok vannak, már a nyitás előtt. Wc-papírból, húsokból, száraztésztákból és konzervekből hiány van, még az italválaszték is csökkent.

A napokban bevezették, hogy az egészségügyi dolgozók, illetve az idősek a nyitás utáni első órában, elsőként mehetnek be vásárolni, sőt van olyan üzlet, ahol már a nyitás előtt is.

Amelyik kávézó és étterem nyitva van, onnan csak rendelni lehet, és futár hozza ki az ételt, italt – mondta Borongics-Tarró Bianka, majd hozzátette: húsvétkor szerettek volna hazajönni, de elhalasztották az utazást júliusra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában