Járványügy Somogyban

2020.03.17. 20:00

Otthoni imára buzdítanak a felekezetek

Bezárnak a templomok ajtajai és a gyülekezeti alkalmat is felfüggesztik a különböző felekezetek a koronavírus járvány miatt.

Marosi Gábor;

Kovács Gergely felszentelt püspök szentmisét celebrál Gyulafehérváron a Szent Mihály-székesegyházban 2020. február 22-én.

Forrás: MTI

Fotó: Kiss Gábor

A hívek azonban nem maradnak istentisztelet nélkül, hiszen a legtöbb gyülekezet az interneten, illetve a televízión keresztül közvetíti alkalmait. A Kaposvári Református Egyházközség minden vasárnap online közvetítést tart a templomból, amelyet Facebookon és Youtube-on keresztül lehet nyomon követni. Mivel sokak nem rendelkeznek számítógéppel és internettel, így a járványügyi intézkedések ideje alatt, a Somogy Televízió minden vasárnap 15 órától a kaposvári református templomból sugároz istentiszteletet, amelyet kedden esténként megismételnek.

A kaposvári evangélikusok is online, interneten keresztül közvetítik vasárnaptól az istentiszteleti alkalmaikat. Pongrácz Máté, lelkész megkeresésünkre elmondta: elindítanak egy programsorozatot is Minden nap címmel. Ennek lényege, hogy minden reggel a közösségi oldalon bejelentkeznek a lelkészek, megadnak egy-egy igeszakaszt János evangéliumából, majd elmondanak hozzá néhány gondolatot. Csütörtökönként pedig élőben jelentkeznek, amellyel a felnőttek mellett, a hittanos gyereket is szeretnék megszólítani.

 

A Kaposvári Békevár Baptista Gyülekezet már az elmúlt vasárnap is interneten keresztül közvetítette az istentiszteletet. A járványhelyzet ideje alatt vasárnap délelőtt tíz óránként sugározzák az alkalmakat. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia pedig úgy döntött, hogy a templomokat nem zárják be, viszont a nyilvános liturgiákat egyelőre szüneteltetik. Ez alól kivitél a temetés, de azt egyszerű formában, röviden kell megtartaniuk.

Varga László megyéspüspök rendelete

A vasárnapi szentmisén való részvétel kötelezettsége alól a felmentést – a veszélyes fertőzés elkerülésének céljából – Varga László püspök mint a Kaposvári Egyházmegye főpásztora az egyházmegye területére nézve megadja.

Kérjük tehát a paptestvéreket, hogy nyugtassák meg az idősebb testvéreket, akik nem mernek a járvány idején templomba menni, hogy ezzel nem követnek el bűnt! Arra viszont hívjuk fel figyelmüket, hogy ettől még az Úr napjának megszentelése ugyanúgy parancs számukra: próbáljanak többet imádkozni, s rádión, vagy TV-n keresztül szentmise-közvetítésbe bekapcsolódni.

Március 16-a hétfőtől a tanítás digitális módon, távoktatásként fog folytatódik. Ez természetesen érvényes az iskolai hit- és erkölcstan órákra is. Ezenkívül kérjük, hogy ebben az időszakban hagyják el a plébániai hittanokat és katekéziseket is, s minden közösségi összejövetelt! Egyéni szentségimádásra és egyéni imádságra biztosítsunk lehetőséget templomainkban!

Köszönjük a megértést és a közreműködést, s mindezek mellett is kegyelmekben gazdag, imádságos nagyböjtöt kívánunk!

A rendelkezés visszavonásig, továbbá a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) ezzel ellentétes rendelkezéséig érvényben van.

Varga László megyéspüspök kifejezi együttérzését és közelségét a koronavírus-fertőzésben szenvedőkkel hazánkban és határainkon túl. Mindenkit arra buzdít, hogy legyen figyelmes és mindent tegyen meg a járvány továbbterjedésének megakadályozása érdekében az előírások megtartása, mások bátorítása és a buzgó imádság által.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában