Járványügy Somogyban

2020.04.27. 09:00

Karanténkertek: még az erkélyen is palántákat nevelünk

Egyre többen veszik kézbe az ásót, gereblyét és kiskerteket alakítanak ki. Van, aki pedig az erkélyén gondozza palántáit. A gazdaboltok keresletnövekedést tapasztaltak a vetőmagok, permetszerek iránt. A kertészetek pedig házhoz szállítják virágaikat, így próbálják vásárlóikat megtartani.

Góz Lilla

Aki csak teheti, kertészkedik a bezártság idején; sokan az erkélyen nevelnek palántákat. A gazdaboltok keresletnövekedést tapasztaltak a vetőmagok, palánták, permetszerek iránt. A kertészetek pedig házhoz szállítják virágaikat, így próbálják vásárlóikat megtartani. Hagyma és hónapos retek zöldell Kovács Ferenc erkélyén. – A növények enyhítik az elszigeteltséget – mondta. – Az erkélyemen olyan a klíma, mint egy üvegházban. Egy barátom már neveli a paprika- és paradicsompalántákat nekem, május közepén ültetem el az újabb növényeket.

– Harminc százalékkal nőtt a forgalmunk, az összes dughagymát elvitték és a növényvédő szereket is sokan keresik – mondta Németh Zoltán, kaposvári gazdaboltos. – Kiskerteket és magas ágyásokat alakít ki vásárlóik többsége. Sokan többet vannak otthon, mint korábban, megveszik a magokat és próbálják megtermelni a zöldségeket. Aki már a koronavírus előtt is kertészkedett, az igyekszik bővíti a területet, mert tart attól, hogy a boltban, piacokon hiány lesz, de legalábbis az árak tovább emelkednek – jegyezte meg Németh Zoltán.

Muskátli, petúnia és egynyári virágok kerülnek ládába a kaposvári kertészeteknél. – Egy kisgyermekes családnak vittem a minap házhoz az egynyári virágokat, mert nem szívesen mozdulnak ki – mondta el Filippinyi Gergely, az egyik kaposvári virágkertészet tulajdonosa. Hozzátette: ötezer forintos értékhatár felett ingyen szállítják ki a virágaikat Kaposváron.

– Sok törzsvevőnk nem tudja kivel megvetetni a virágokat, vagy megoldani az elszállítást, így segítség számukra, hogy házhoz mennek a virágok – tette hozzá a kertészet tulajdonosa. A legtöbben a teraszokat, erkélyeket díszítik fel. – Vannak olyanok, akik a kijárási korlátozások miatt fogtak bele a virágültetésbe. Az egyik megrendelőnk azt mondta: elfeküdte már a hátát és valamit csinálna az otthoni környezetben – jegyezte meg Filippinyi Gergely.

A kaposvári piac önkéntesei nem csak az élelmiszer, hanem a virágrendelést is felveszik. – A kéréseket továbbítják az árusokhoz, akik maguk juttatják el a növényeket a meg­adott címre, természetesen a kiszállítás mellett tanáccsal is ellátják vásárlóikat– mondta el Bíró Éva piacvezető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában