Járványügy Somogyban

2020.04.01. 11:30

Nem csak az életet, az ételt is tanuljuk becsülni most

A járvány kezdetén kétszer-háromszor annyi élelmiszert vásároltak az emberek, mint karácsonykor. Hozzáértők szerint a pánikvásárlások alkalmával nem csak tartós élelmiszerekből, hanem gyorsan romló ételekből is bespájzoltak az emberek. Utóbbi jelentős része mostanra a szemetesben végezte.

Marosi Gábor

Nem kell a hulladéktároló edények mélyére nézni ahhoz, hogy észrevegyük, mennyi fel nem használt élelmiszert dobnak ki az emberek. A gyűjtőkben felhalmozódott, átlátszó szemeteszsákokban ugyanis gyakran látni félig kiürült tejfölös dobozt, megrothadt paradicsomot és más zöldségféléket, de kenyeret, szalámit, valamint húst is.

A romlandó élelmiszereket azonban felesleges felhalmozni, a legtöbb ugyanis csak pár napig áll el a hűtőben is. Dietetikusok szerint a friss tej egy napig, a tejföl és a túró felbontás után négy-öt napig fogyasztható el. A halak, halféleségek, darált húsok és szárnyasok egy-kettő, a vörös húsok, felvágottak pedig három-öt napig tárolhatóak.

Borbély Csaba, a Kaposvári Egyetem docense, akinek kutatási területe az élelmiszer-pazarlás, érdeklődésünkre elmondta: egyelőre csak januári adatok vannak arról, hogy az emberek mekkora mennyiségű élelmiszertől szabadultak meg, a jelenlegi állapotot tükröző információra néhány hónapot még várni kell. A kereskedelmi dolgozók szakszervezetének honlapján fellelhető friss adatok szerint azonban a pánikvásárlás mostani mértéke egy átlagos karácsonyi nagybevásárlásnak a két-háromszorosát teszi ki.

– A lakosságnak nincsen élelmiszer-tartaléka – fogalmazott Borbély Csaba. – Ebből a rohamból nekem ez az első meglátásom. Gyakorlatilag naponta vásárolnak az emberek, és csak pár napra előre gondolkodnak. A járvány miatt többen pánikba estek, és elkezdtek össze-vissza venni mindent, emiatt pedig sajnos nagyon sok élelmiszer landolt a kukában. Viszont, ha józan paraszti ésszel nézzük, akkor azt gondolom, hogy innentől kezdve az emberek egy részénél elkezdődik egy takarékosabb, tervezettebb vásárlás és jobban megbecsülik majd az élelmiszert. Sokan ugyanis fertőzésveszélynek tekintik a boltot is, ezért nem járnak le nap mint nap vásárolni és amit otthon találnak, azt fogyasztják el. De, hogy meddig tartható ez a megtervezett vásárlás, azt nehéz megjósolni – tette hozzá Borbély Csaba.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában