Járványügy Somogyban

2020.04.25. 21:00

Varga Zsuzsa: olykor elképesztő forgatókönyvet ír az élet

Egy kaposszerdahelyi, erdő csücskében terpeszkedő, szeretni való tanya jelenti az otthont Varga Zsuzsának, a Csiky Gergely Színház vezető színészének, aki csaknem negyed százada játszik a teátrumban.

Lőrincz Sándor

Korábban lovak közelében élt, de néhány éve új korszak köszöntött a kerek születésnapjára készülő színésznőre. Egyik találkozásunkkor arról is beszélt: a karnyújtásnyira lévő, 150 hektáros rengetegben bármikor sétálhat, és bátran gondolkodhat akár azon is, vajon hányszor tud újrakezdődni az ember élete…

E mostani helyzet is egyfajta újrakezdést jelent, bár párjával, Hüse Csaba színésszel gyorsan megszokták az otthonlétet, kissé elkedvetleníti, hogy az új színházépületet szinte még be sem lakták, mivel az átadás után négy hónap múlva lakat került Thália kaposvári templomára. Annak viszont örül, hogy háztömbök tövében alkalmi pódiumon léphet fel társaival. Közönségközelbe viszik a művészetet, hogy előadásukkal átvészelhetőbbé tegyék a mindennapokat, s begyűjtsék a publikum taps-szavát. Mert a színész ilyen: vágyik a tapsra.

– Szerencsés vagyok, mivel e háborús helyzetben bőven merítkezhetek korábbi szerepeimből – mondta a Jászai Mari-, Domján Edit- és Gábor Miklós-díjas színésznő. – A Dámákban, melyet Török Tamás állított színpadra, Karády Katalint játszom, aki előtt nem volt ismeretlen a háború, csakúgy, mint Muráti Lili előtt sem, akit a Könnyek nélkül című monodrámában formálhattam meg, ráirányítva a figyelmet a pusztításra, a tragédiára, a lélek személyiség­alakító munkájára. Kettejük dalait éneklem a lakótelepeken, s most úgy érzem magam, mintha vándorkomédiások lennénk. Először jött a facebookos jelenlét, aztán az utcai előadás, ami nagyon sok örömöt ad, rendkívül fontosak a találkozások, melyek során az is tudatosul: az élet olykor egészen elképesztő forgatókönyvet ír…

Vagy inkább Isten, aki most csöndre, elmélyülésre hív mindannyiunkat, s az újféle találkozások lehetőségét kínálja. Például ismerkedést a Szentírással, amelynek közvetítője lett Varga Zsuzsa. A háromkötetes gyermekbibliát kezdte el felolvasni. Hetente láthatják-hallhatják a csikys rajongók a színház Facebook-oldalán, ám abban bízik: nem kell, hogy kamera előtt jusson el a végére, mert hamarosan a múlté lesz e háborús időszak, s újra visszatérhet társaival együtt szeretett színházába, régen látott közönségéhez.

Emlékezetes lesz az idei érettségi

Varga Zsuzsától megtudtuk azt is: néhány hete velük él párja, Hüse Csaba 19 éves, különben Budapesten tanuló leánya is, aki lelkesen készül a matúrára, ám még nem tiszta előtte a kép. Az azonban bizonyos: örökre emlékezetes marad az idei esztendő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában