Járványügy Somogyban

2020.05.14. 09:00

A volán mögött is maszkban ülnek a tanulók

Somogyban is újraindulnak a közlekedési vizsgák. A járvány miatt csaknem másfél hónapig tartott a kényszerszünet, a tanulóvezetők több mint 70 százaléka B kategóriás tanfolyamra jár.

Harsányi Miklós

Szájmaszkban és gumikesztyűben intéztem csütörtökön délelőtt a vizsgával kapcsolatos ügyeket – mondta Nagy Ágnes, a Meiszterics Autósiskola kaposvári irodavezetője. – Május 18-án kezdődhetnek a megméretések. Az első vizsganapra három tanulót jelentettünk be, már nagyon készülnek.

Fokozott biztonsági szabályok között végzik az ügyintézést és a vizsgáztatást is. Még március közepén függesztették fel országosan a vizsgákat. A kaposvári autósiskolában azóta 80-an várják az elméleti, gyakorlati megméretést. Többségük a B kategóriás vezetői engedélyt szeretné megszerezni.

– Közeleg a vakáció, amikor hagyományosan sok a hallgatónk. A gazdasági élet változásai is azt jelzik, hogy érdemes újabb kategóriával bővíteni a vezetői engedélyt – mondta Nagy Ágnes.

Dömötör László, a barcsi Dömötör Autósiskola ügyvezetője azt közölte lapunkkal: 30 olyan tanulójuk van, akik a korábban megkezdett elméleti, illetve gyakorlati képzést folytatnák. Közülük nyolcan közvetlenül vizsga előtt álltak, amikor a koronavírus megjelent. Négy oktatót alkalmaznak, s nem volt náluk elbocsátás.

Védőtávolságot alakítanak ki a teremben a vizsgázók között

– Május hatodikától kezdődtek meg az elméleti és gyakorlati járművezetői vizsgák, utánképzések szervezése – közölte a Somogyi Hírlappal az Innovációs és Technológiai Minisztérium kommunikációs főosztálya. – Az elméleti és gyakorlati vizsgáztatás május 18-án, az utánképzések egy héttel később indulnak a megyében.

A vizsgákat és utánképzéseket fokozott higiéniai és biztonsági előírások betartásával tartják. Automata kézfertőtlenítőt szerelnek fel és a vizsgákon csak szájmaszkban és kesztyűben lehet megjelenni. Az egyes vizsgára csökkentett létszámban osztják be a jelentkezőket, hogy tartani lehessen a 1,5 méteres védőtávolságot. A gyakorlati vizsgáknál is kötelező a védőfelszerelés viselete a vizsgázó, a szakoktató és a vizsgabiztos számára.

A szaktárca azt is közölte: Somogyban tavaly 4633 jelentkező szerzett vezetési jogosultságot valamilyen járműkategóriában, s a B kategória adta a vizsgázók több mint 70 százalékát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában