Járványügy Somogyban

2020.05.19. 09:00

Munkanélküliség elleni harc: akár kétszázezren haphatnának lehetőséget

Kétszázezerre növelné a közfoglalkoztatottak számát a kormány, ha szükséges, ezzel vennék elejét a koronavírus-járvány keltette munkanélküliségnek.

Kovács Gábor

Nyolcvan közmunkás dolgozott évekkel ezelőtt Bolhón, jelenleg húszan vannak. A többiek azóta a munkaerőpiacon találtak állást, és a körükben nem okozott tömeges elbocsátást a vírus. Ahogy a járvány miatti bénultság után fokozatosan megindul az élet, újra munkába készülnek az emberek, felelte kérdésünkre Horváth Csaba polgármester. Az utóbbi években pályázati segítséggel jól felszerelkeztek munkagépekkel a maradék bolhói közmunkások. Így kisebb létszámmal is bírják a feladatokat: a földutak karbantartását végzik és a belvízelvezetést alakítják ki a faluban. A mezőgazdasági programjukban főként burgonyát és hagymát termesztenek. A helyi közétkeztetést erősítik, sőt a felesleget szét is tudják osztani az itt élők között.

– Sok külföldi vendégmunkás tért haza Vízvárra, de még senki sem jelentkezett közmunkára – állítja Kozma László polgármester. Jelenleg 13-an dolgoznak közmunkásként a településen, és többre nincs is igény. A hosszú távú programjaikhoz támogatást nyertek, júniustól egy festőt és egy gépkezelőt alkalmaznak az önkormányzati épületek nyári karbantartására.

– Ha szükséges, fel lehet futtatni a közfoglalkoztatást, de értékteremtő közmunkát nem arra a pár hónapra kell tervezni – jegyezte meg Schmidt Jenő, Tab polgármestere. A Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke hozzátette: mindenütt nem lesz egyforma a helyzet, mert vannak települések, ahol többen vesztették el a munkájukat a vírus miatt. – A Balatonon és a nagyobb iparral rendelkező városokban, mint Tab, nem kellene a plusz közmunka, Dél-Somogyban viszont jelenthetne segítséget.

Számos somogyi kistelepülésen panaszkodtak, hogy nem találnak közmunkára jelentkezőt, ez a helyzet változhat, ha a vírus munkahelyeket szüneteltet.

Ám csak időlegesen, mert mindenki arra készül, hogy minden visszatér a rendes kerékvágásba. Hogy fel tudnak-e új közmunkásokat venni, az attól függ, hogyan alakul a településen élők helyzete. Schmidt Jenő úgy becsülte, 120-130 ezer közfoglalkoztatott van most, a 200 ezres létszámhoz szükséges plusz 80 ezer embert pillanatok alatt felszívná a rendszer, emelte ki Tab polgármestere. Ám szerinte külön beruházásokat nem érdemes tervezni a növekvő közmunkára alapozva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában