Járványügy Somogyban

2020.06.07. 20:00

Aki a könyvet szereti, annak nem akadály, ha rég bezárt a téka

Már március vége óta zárva vannak a könyvtárak, de tagjaik nem maradtak olvasnivalók nélkül. Marcaliban könyvteraszt alakítottak ki, Kaposváron házhoz viszik a könyveket, Siófokon pedig egy könyves randin adják át a köztereken az olvasnivalót.

Góz Lilla

Fotó: TIBOR KOVACS

A napsütéses időben sokan megpihentek a marcali Berzsenyi Dániel Városi Könyvtár előtt kialakított teraszon. Az ablakpárkányon ingyenesen elvihető olvasmányok közül választhattak. Többször töltötték már a készletet, a magyar szerzők közül a legnépszerűbbek Tamási Áron regényei és Fodor András versei.

Győrfi Angéla nyomtatni jött a könyvtárba és hozott vissza könyveket, de megpihent a teraszon. – Nagyon jó, hogy itt a szabadban tudunk egy-egy könyvbe beleolvasni – mondta el a marcali nő. Leel-Őssy Sándor felesége kölcsönzött lírai, romantikus könyveit hozta vissza. – Kreatív megoldás, hogy az ablakon át kiadják a telefonon előfoglalt könyvet és az elolvasottat visszahozhatom, a teraszon pedig napernyő alatt, kényelmes székben egy kis olvasásra megállhatunk – mondta el a férfi.A könyvtárosok egy asztal előtt a bejáratnál szabadtéren fogadják az érdeklődőket. – A rendelet megjelenését követően bezártuk a könyvtárunkat, de nagyon sokan igényelték irodai szolgáltatásainkat, ahogy kinyitottak a hivatalok, rendelők, bíróságok – mondta el Monostori Szilveszter igazgató. Hozzátette: a visszahozott könyvek egy külön raktárba 72 órára karanténba kerülnek, az időpontra érkezett tagjaiknak pedig összekészített olvasmányokat adnak.

A járvány idején új raktárakat hoztak létre és átválogatták az állományt, főként a népszerű szépirodalmit. Kaposváron pedig bő három hete házhoz viszik az olvasnivalót. – 212 kérést teljesítettünk eddig és több mint ezer könyvet vittünk ki – mondta el Horváth Péter, a Takáts Gyula Megyei és Városi Könyvtár igazgatója. Hozzátette: ha megnyithatnak újra, akkor is házhoz viszik a könyveket a rászorulóknak, főként beteg és idős embereknek.

– Nagyon sokan az utcán is megállítanak és kérdezik, mikor nyitunk, hogyan tudnak könyvet kölcsönözni – mondta el érdeklődésünkre Laki Judit, a Balatoni Regionális Történeti Kutatóintézet Könyvtárának vezetője. – Előzetes telefonos vagy e-mailes egyeztetést követően adjuk át a kért könyveket olvasóinknak a könyvtár előtti téren. Tervezzük, hogy a főszezonban strandkönyvtárat is létrehozunk majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában