családi kikapcsolódás

2020.06.07. 16:30

Ismét benépesült a Deseda

Kiránduló családok, tókerülő bringázók és kapásra váró horgászok: a hirtelen jött meleg idén eddig még nem látott tömegeket csalt ki hétvégén a Desedára. A vállalkozók bizakodnak, talán behozhatják két hónapos kiesésüket.

Harsányi Miklós

Fotó: LANG ROBERT

– Picit várjál, Luca! – kérlelte édesanyja a pöttöm kislányt, aki teljes erőbedobással rajtolt a látogatóközpontnál. Bringásokból bőven volt vasárnap, családok és baráti csapatok egyaránt vállalkoztak a tókerülő túrára. Volt, aki tekeréssel próbálta ledolgozni a bőséges hétvégi lakomát.

– Egy desedai bringázás kiváló program, ennél jobb talán már csak a horgászat – mondta mosolyogva a 80 éves Horváth József. – A hetvenes évektől ide járok pecázni, s voltak már szép fogásaim. Most pontyra megyek, remélem, a pálinkás kukorica remek csalinak bizonyul. Vonzó célpont a Deseda, s ahogy látom, nem csak a sporttársak körében. Rengeteg a kiránduló.

Keresztes Sándor barátnőjével és négy éves gyermekével érkezett. A koronavírus járvány lecsengése után első kirándulásuk a Desedára vezetett. Játszótér, gondosan karbantartott part és szemet gyönyörködtető környezet: a 46 éves mezőcsokonyai férfi szerint a földrajzi közelség is a tó mellett szól. Velük volt Tóth Zsuzsanna és négy éves kislánya. A nő szerint ha csak egy-két órát sétálnak a parton, már az is kikapcsolja.

Az első igazi nyári hétvégére a desedai vendéglátósok is felkészültek, Márcz Szabolcs, az egyik büfé üzemeltetője azt mondta: ilyen idényük még soha nem volt. Általában márciusban szoktak kinyitni, de a koronavírus járvány miatt alig egy hét működés után lehúzhatták a rolót. Forgalom szempontjából az április nulla volt, a korlátozások enyhítésével májustól jöttek már egy kicsit többen.

– A tavalyihoz viszonyítva nagyjából 20 százalék az elmaradásunk – mondta Márcz Szabolcs. – Abban bízhatunk, hogy az idén talán kevesebben mennek külföldre, s júliusban, augusztusban a vártnál jobban erősödik a hazai turizmus. S akkor talán a helyieken kívül az ország távolabbi részeiből is jönnek majd vendégek. Ha ez így lesz, akkor sikerül valamennyit lefaragni a az eddigi kiesésből.

– Na, mi is nyugalomra, pihenésre vágyunk – jegyezte meg a 33 éves Györfi Tamás, aki kérésünkre egy pillanatra felfüggesztette a családi strandröplabda versenyt. – Végre kiszabadultunk a természetbe. Alig vártuk, hogy együtt mozogjunk, napozzunk, a sport elűzi a fáradtságot. A hideg napok után végre-valahára gyönyörűen süt a nap, kiválóan érezzük magunkat – mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában