z-generáció

2020.06.29. 11:30

Titkos életet élnek a fiatalok

A távoktatás után kitört a nyári szünet, már nem kell otthon ülni, de azért a gyerekek jó része továbbra is az okostelefonján lóg. A szülők pedig abban a hitben ringatják magukat, hogy tudják, mit csinálnak a gyermekeik.

Kovács Gábor

Forrás: shutterstock

Az utóbbi években egyre inkább terjedő jelenség, hogy a tinik olyan zárt csoportokat hoznak létre a közösségi oldalakon, ahová a szülők nem tudnak belépni. Három hazai általános iskola 45 tanulójának részvételével a Safe House Training System programban elvégzett fókuszcsoportos kutatás megdöbbentő eredményeket hozott. Kiderült, hogy a szülőknek valójában fogalmunk sincs arról, mit csinálnak a közösségi médiában és csetalkalmazásokban a gyerekek.

Egyre általánosabb ugyanis, hogy egy 12-16 éves gyerek legalább kettő profillal rendelkezik a világhálón. Van egy úgynevezett „hivatalos”, amit a szülők, rokonok, család, sőt még a tanárok is láthatnak. Ezen kívül azonban van egy olyan privát profiljuk is, amelyen át csak a barátaival érintkezik. Itt aztán akár bandahangulat is uralkodhat. A szülők pedig nem tudják, hogy a gyerekek ezeken kikkel érintkeznek, kikkel vannak napi kapcsolatban, milyen tartalmakat néznek, és mit osztanak meg végül saját magukról.

Egy kaposvári édesapa érdeklődésünkre megerősítette, hogy egy 40 feletti szülő már nehezen vagy egyáltalán nem tudja követni, hogy milyen zárt csoportban van éppen a lánya, fia, mert a kiskamaszok villámgyorsan, néhány kézmozdulattal hoznak létre új csoportokat a telefonjaikon. A legegyszerűbb módja, hogy a gyerekek egy ártatlannak tűnő játékba bejelentkeznek, és azon át bármit csetelhetnek, mert annak nyoma sem marad.

A szülők könnyedén kijátszhatók

– A szülők 90 százaléka meg van győződve arról, hogy tudja, mit csinálnak a gyerekei a neten, de a megkérdezett gyerekek 90 százaléka azt mondta, hogy a szüleinek fogalma sincs erről – idézte fel egy korábbi kutatás eredményét kérésünkre Mátraházi Tibor kaposvári iskolapszichológus. – A szülőkben hamis illúzió él a biztonságról. Hiába nézegetik a neten az előzményeket, töltenek fel szűrőprogramokat, ezeket a gyerekek könnyedén kikerülik. Az iskolapszichológus szerint a megoldás nem a szigorú tiltás, hanem az, hogy bizalmi kapcsolatot építsen ki a szülő a gyermekével. S ha a gyerek valami helytelent csinál a neten, meg kell mutatni neki, ez milyen rossz hatással lehet a környezetére és saját magára.

Laza nyár után igen kemény ősz jön

A koronavírus-járványra válaszul életbe léptetett digitális távoktatás befejeztével elfáradtak a résztvevők, nézett vissza Mátraházi Tibor iskola­pszichológus. Az utolsó júniusi hetek ezért már nem voltak feszesek, érezhetően lazább hangulatban várták a nyarat a tanulók, sőt a pedagógusok is. A szokásosnál is szabadabb nyár következhet most mindenkinek, de ezt egy nagyon kemény ősz követi majd, mert amikor visszaülnek az iskolapadba a tanulók, akkor a távoktatásban összegyűjtött lemaradásokat pótolni kell. A tapasztalatok szerint különösen az általános iskolai végzősöket, felső tagozatosokat lehet nehezen visszaterelni az iskolába, és elérni, hogy komolyan vegyék a tanulást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában