Járványügy Somogyban

2020.07.16. 11:30

A szennyvizünkből jósolható a vírusjövő

A világ több országában már sikerrel alkalmazzák a különleges módszert, és most magyar kutatók is vizsgálják a szennyvízben fellelhető SARS-CoV-2 megbetegedést okozó vírus nyomait.

Barkóczy László

Az elmúlt hetekben már országosan is vizsgálja a szennyvizet a Nemzeti Népegészségügyi Központ, így Somogy megye településein is. Megyénkben és és országosan is kimutatták, hogy az így mért vírus koncentrációja alacsony. Az adatok összevetéséből a kutatók azt a következtetést vonták le, hogy a megbetegedések számában a következő egy-két hétben jelentős növekedés nem várható.

Hangsúlyozták, hogy a fertőzőképes vírusrészecskék nincsenek jelen a szennyvízben, a mintavételezés során a vírus örökítő anyagának jelenlétét vizsgálják, annak érdekében, hogy az eredmények ismeretében pontosabb hatósági intézkedéseket lehessen hozni.

Az NNK szerint számos nemzetközi tanulmány igazolja, hogy egy adott közösségben a tünetekkel rendelkező esetek számának növekedése minimum 4-10 nappal követi a szennyvízben kimutatható örökítőanyag koncentráció emelkedést. Úgy tűnik, a módszer hasznos eszköz lehet a fertőzés megjelenésének, vagy éppen visszatérésének jelzésére a helyi terjedés korai szakaszában, illetve segíthet megbecsülni a koronavírus-fertőzés mértékét egy közösségen belül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában