erőpróba

2020.07.14. 11:30

Hazatért a kitartás, az akarat somogyi bajnoka

Egy évnyi kilométert tett a kerékpárjába és saját lábába Zsiga Csaba. A fonyódi sportember egy héten át kerekezett hazánk legcsodásabb tájain, hogy példát mutasson.

Koszorus Rita

Egy évnyi kilométert tett a kerékpárjába és saját lábába Zsiga Csaba. A fonyódi sportember egy héten át kerekezett hazánk legcsodásabb tájain, hogy példát mutasson.

Magyarország legextrémebb kerékpáros túráját fejezete be hétfőn Zsiga Csaba. A fonyódi sportember 300 települést érintve, napi 300 kilométer bringázással egy hét alatt 2020 kilométert tekert le. – Olyan dolgok történtek velem, amelyek azelőtt még nem – mesélte Zsiga Csaba. – Amikor tudtam, hogy még nagyon sok van előttem, fejben próbáltam eldönteni, hogy nem adom fel, de a testem tiltakozott.

Aztán végül az elme diadalmaskodott a test felett, ráadásul segítették Csabát a hozzá csatlakozó bringások is. – Mindig akkor jött valaki, amikor szükségem volt rá – tette hozzá a bringás. A Mecsekben például baranyai profi sportolók csatlakoztak hozzá, akikkel együtt nagyszerű száguldást vittek végbe.

A túra érintette a hűség városát, Sopront is, de Csaba elsuhant az egri vár közelében, járt a miskolci barlangfürdő közelében, megnézte a Kilenclyukú hidat, egy rövid időt töltött a kálvinista Rómában, vagyis Debrecenben és Szegeden a Tisza partján pihent meg. Természetesen a Balaton északi partja sem maradt ki a nem mindennapi kerékpártúrából. Zalakaros érintésével érkezett be hétfőn Fonyódra, ahol ünnepi hangulatban várták haza a sportolót.

– Az első két nap volt a legnehezebb – mesélte a célba érkezést követően Zsiga Csaba. – Ebben az útvonalban minden volt: 40 fokos hőség, az egy elég kemény helyzet, amikor az aszfalton megjelenik a délibáb és hallja az ember, ahogy forróságban serceg.

A hőség miatt komolyan odafigyelt a kerékpáros a folyadékpótlásra, s sótablettát is gyakran vett magához. Az egy hetes túra alatt 105 darabot, négy defektet is kapott a táv teljesítése során és átlagosan 24 kilométer per órás sebességgel haladt a turisztikai látnivalók előtt. – Ilyen kezdeményezés még nem volt, ami egy bringás oldaláról egy ország körbetekerésével mutatja be azokat – mondta Zsiga Csaba. – A turisztikai látványosságokat és egy kerékpáros szenvedését vagy örömét is figyelemmel kísérhették az érdeklők. De figyelemfelhívás is azoknak, akik olyan betegséggel küzdenek, mint én, hogy van még remény, nem kell mindjárt eltemessük magunkat.

Csabánál még 2018 októberében diagnosztizáltak rosszindulatú bőrdaganatot, az elmúlt másfél évben tucatnyi műtétje volt emiatt. Egy hónappal ezelőtt varratokkal a tenyerében és a vállában 333 kilométert tekert egy daganatos kislányért. Az extrém túra is jótékony célt szolgált: daganatos gyermekeknek az Eurakvilo Alapítvány közbenjárásával gyűjtenek, hogy a Pécsi Tudományegyetem Gyermekklinika Onkohaematológiai Osztályán gyógyuló kicsik felépülését egy kilenc- millió forint értékű új ultrahangkészülék is segítse.

Fotók: www.bringazas.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában