Minden napra Balaton

2020.07.14. 14:00

Utazó doktorok is gyógyítanak a parton

Már ügyelnek az orvosok a Balatonnál, ám a nyári rendszer idén később indult.

Koszorus Rita

Hosszú évek óta nehéz kihívás elé állítja az orvosokat a nyári ügyelet megszervezése a Balatonnál. Tekintve, hogy az orvoslétszám összességében hagy némi kívánnivalót maga után, s a még aktív gyógyítók is egyre idősebbek.

A szakemberek eddig még minden szezont megoldottak, de idén a megszokottnál óvatosabban fogalmaztak, amikor arról érdeklődtünk, lesz -e elég doktor a tóparton.

Balázs Lajos, a balatonboglári Török Sándor Egészségügyi Központ intézményvezető főorvosa azt mondta: ugyanolyan ügyeletet tartanak nyáron, mint év közben. – Nincs orvos a normál ügyeletre sem – mondta a doktor. – A megnövekedett forgalmat és a beérkező hívások számát csökkenti a Gyerekmentő szolgálat, hiszen ők szerencsére járják a partot. De erre az időszakra plusz embereket nem tudunk beállítani, ezért nincs külön nyári ügyelet sem.

A térséget Balatonlellétől Balatonboglárig, Karádot, Gamást és Szőlősgyörököt tizenkét orvos látja el. Ám közülük van, aki gyermeket vár, vagy 65 év feletti. Utóbbi doktorok esetében a vírusveszélyes idők sem túl kedvezőek.

Balatonföldváron sem lesz több orvos, Kelemen Zoltán doktor azt mondta kérdésünkre: a vírus annyi pénzt vett el a várostól, hogy nincs is pénz több doktorra. A szakember szerint kevesebb az ügyeletet felkereső beteg, így a több orvos „hadrendbe” állítása is felesleges lenne. – Egyelőre hét közben kevesen vannak – mondta az ügyeletet is vállaló belgyógyász. – Hétvégén megnövekszik az esetszám, azt az önkormányzat külső céggel láttatja el.

 

Cserébe szállás is jár az orvosoknak

Nyári ügyeletben sokszor olyan doktorok vesznek részt, akiket a helyi gyógyítók sosem láttak. Hiszen forgórendszerben ügyelnek, ők az úgynevezett utazó orvosok. Az ország más pontjairól érkeznek a tóhoz egy vagy két hétre. Itt ellátják a betegeket, cserébe kapnak szállást, így egyszerre dolgoznak és időt töltenek a Balatonnál.

– Támogatjuk a háziorvosokat a megnövekedett esetszám miatt – ezt már Csákovics Gyula, Zamárdi polgármestere mondta. – Van szerződés mentőorvosokkal, valamint Debrecenből érkeznek még doktorok. Cserébe az önkormányzat szállást biztosít. Zamárdiban már elkezdődött a nyári ügyelet, a szezonban 5 orvossal többen dolgoznak a településen.

A Gyermekmentő Alapítvány is segít

Idén tizenharmadik szezonját kezdte meg júniusban a Balatonnál a Gyermekmentő Alapítvány. A mentő egy rohamkocsi felszereltségével rendelkezik és egész nyáron, augusztus végéig Balatonlellén és annak 60 kilométeres körzetében látja el az arra rászorulókat.

A legtöbbször közúti balesetekhez, allergiás megbetegedés miatt riasztották őket tavaly, de több sikeres újraélesztést is végrehajtottak már.

Az orvosok, mentősök és ápolók az önkormányzat által biztosított szállásokon laknak a nyári időszakban.

A riasztásokat a 104-es számról kapják, majd a kaposvári irányítási csoport hívja őket rádión. Tavaly összesen csaknem háromszázötven esetben segítettek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában